Mandskabsmangel kan udløse påskekøer i Københavns Lufthavn

Danskernes rejselyst er tilbage, og fredag blev den mest travle rejsedag, siden coronapandemien ramte. Dette er lufthavnen endnu ikke gearet til, og derfor kan der opstå kø ved rejsen.

Det tager lang tid at ansætte, sikkerhedsgodkende og uddanne medarbejdere, der skal ansættes i lufthavne. Og derfor kan der være ventetider for rejsende i påsken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været fast arbejde at betjene Københavns Lufthavns Twitter-profil på det seneste.

Lang ventetid i har fået flere frustrerede rejsende til at tweete deres utilfredshed.

Og svaret fra Københavns Lufthavn har gang på gang været det samme;

»Vi har måtte erkende, at vi har haft svært ved at følge med den stigende rejselyst, hvorfor vi er i fuld gang med at uddanne nye kollegaer. Vi arbejder derfor målrettet med at forbedre den nuværende situation. Jeg beklager, at du har oplevet længere ventetid igennem security,« skriver lufthavnen til de utilfredse rejsende.

Årsagen til ventetiderne skal findes i, at danskernes rejselyst i den grad er vendt tilbage – og det er de ansatte ikke helt endnu.

Derfor oplyser lufthavnen, at rejsende kan opleve længere ventetider i forbindelse med påsken.

»Det kan betyde mandskabsmangel i en periode og give længere ventetid, eksempelvis ved bagageudleveringen, når man kommer hjem fra påskeferie,« lyder det i pressemeddelelsen.

Personalemanglen skyldes, at flere end 5.000 mistede jobbet, da coronakrisen lagde lufthavnen øde.

Nye krav til baggrundstjek

I pressemeddelelsen skriver Københavns Lufthavn, at en af flere årsager til mandskabsmanglen er nye krav til baggrundstjek af nyansatte.

Og dette har stor betydning for sagsbehandlingstiden.

»Vi kan konstatere, at sagbehandlingstiden er steget betragtelig,« lyder det fra presseafdelingen i Københavns Lufthavn.

Det er ifølge Københavns Lufthavn svært at vurdere, hvor lang tid en sikkerhedsgodkendelse af en nyansat varer.

»Det er forskelligt fra sag til sag, men vi har hørt om sagsbehandlinger, der har taget mellem fem og seks uger,« oplyser lufthavnen.

De nye krav til baggrundstjek af sikkerhedspersonale skyldes en EU-forordning, der blev indført i Danmark ved årsskiftet.

De mere strikse regler skal ifølge EU minimere risikoen for trusler mod europæiske lufthavne.

Københavns Lufthavn forventer at være færdig med sikkerhedsgodkendelser og uddannelse af nyansatte i juni.

»I forhold til Sikkerhedskontrollen er vi godt på vej. Vi forventer at være fuldt bemandet i juni og klar til den travle sommerferie. Også de andre virksomheder i lufthavnen er godt i gang med at ansætte – blandt andre de groundhandlere, der på luftfartsselskabernes vegne står for check-in, boarding og bagage,« siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Berlingske ville gerne have talt med PET, der står for sikkerhedsgodkendelser, men tjenesten er ikke vendt tilbage inden publiceringstidspunktet.