Manden med verdens største overskud

Tim Cook fik den tilsyneladende umulige opgave at efterfølge navnkundige Steve Jobs som topchef i Apple. Nu sidder han på verdens største pengebjerg.

Tim Cook fik den tilsyneladende umulige opgave at efterfølge navnkundige Steve Jobs som topchef i Apple. Nu sidder han på verdens største pengebjerg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adressen er – meget passende – 1 Infinite Loop: Nummer et i det uendelige loop. Her bor verdens mest værdifulde virksomhed med verdens største pengebjerg, der nu er på 178 milliarder dollar, og manden, der forleden leverede verdens hidtil største overskud, er ham, der fik den umiddelbart umulige opgave at være arvtager efter et ikon i den internationale teknologiverden.

Men 54-årige Timothy Donald Cook, kaldet Tim, er manden, der hele sit arbejdsliv har været vant til at skulle få tingene til at fungere og sikre en ordentlig distribution, så varerne var fremme, når kunderne var der. Også hos Apple, hvor han efter 13 år fik den nærmest umulige opgave at efterfølge den egenrådige og perfektionistiske Steve Jobs, da denne døde i efteråret 2011.

Mange troede ikke på, at Apple kunne overleve uden Steve Jobs. Tim Cook har bevist det modsatte. I hans regeringstid er IT-giganten blevet endnu mere gigantisk, og på det amerikanske magasin Forbes’ årlige liste er han da også den 25. mest indflydelsesrige person i verden – lige foran Israels nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu.

Tim Cook er – igen passende – født i byen Mobile i Alabama. Hans var skibsværftsarbejder, hans mor arbejdede på et apotek.

Tim Cook begyndte sit arbejdsliv og tilbragte 12 år hos IBM, senest som ansvarlig for salg og distribution af IBMs PCer i Nord- og Latinamerika. Han har også styret lager og distribution hos PC-giganten Compaq, som Hewlett-Packard købte i 2002.

Han blev headhuntet til Apple i 1998, hvor man ledte efter en ny chef for hele produktionen for det dengang skrantende firma, faktisk blev flere kandidater bragt ind foran Steve Jobs.

De fleste røg hurtigt ud, men ikke Tim Cook, som fik jobbet efter kun seks måneder hos Compaq, der dengang var en af de største PC-producenter.

Da Steve Jobs måtte trække sig, udnævnte han selv Tim Cook som sin afløser.

Siden er det kun gået fremad, senest med iPhone 6-telefonerne og til april med smart-uret Apple Watch. I maj 2014 købte han hovedtelefonproducenten Beats for tre milliarder dollar.

Apples skatteforhold er lige nu i søgelyset hos både EU og de amerikanske myndigheder, der begge mener sig snydt og ønsker kontant afregning.

Tim Cook er ikke på listen over hverken verdens eller USAs rigeste. Årslønnen var i 2013 på 4,25 millioner dollar alt inkluderet, men blev sidste år fordoblet til 9,22 millioner inklusive en bonus på 6,7 millioner dollar. Men oven i det ejer Tim Cook 950.767 Apple-aktier, der er ikke så lidt værd.

Han har formået at skabe næsten den samme hype omkring sine præsentationer af nyt udstyr, men fremstår mere sympatisk og nede på jorden end sin forgænger. Oveni det var han i efteråret den første chef for et Fortune 500-selskab, der meldte ud, at han var homoseksuel og stolt af det.

»Jeg er stolt af at være bøsse, og jeg betragter det at være bøsse som en af de største gaver, som Gud har givet mig,« sagde han til nyhedsmagasinet Bloomberg Business.

Samtidig beskrev han sig som »onkel, naturelsker, fitnessnørd, en søn af Syden, sportsfanatiker og mange andre ting«. Men derudover er der – fortsat – et ønske om at holde privatlivet i fred.

LÆS MERE