Manden bag Uber, der erkendte, at tiden var inde til at blive voksen

Der har været skrevet og sagt meget om kørselstjenesten Uber. Da den kom til Danmark og nu, da den nærmest er at betragte som lukket, hvis man undlader at tale om deres udviklingscenter i Aarhus med 40 ansatte. Men hvem er den amerikanske mand bag virksomheden?

Efter kritik for sin rolle som økonomisk rådgiver for den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte Travis Kalanick i en e-mail til sin Uber-ansatte i februar i år, at han ville trække sig fra rollen. Foto: Danish Siddiqui/Reuters Fold sammen
Læs mere

»Det er en ekstrem underdrivelse at sige, at jeg skammer mig. Mit job som leder er at lede … og det begynder med at opføre sig på en måde, som gør os alle stolte. Det var ikke det, jeg gjorde, og det kan ikke bortforklares,« skrev Travis Kalanick for uger tilbage til sine ansatte i en mail. Hvis ikke det var begyndelsen på nedturen for Ubers topchef, var det i hvert fald en del af den. Stifteren og Ubers CEO, førnævnte Travis Kalanick, var kommet op at skændes med en af sine egne chauffører, mens det blev filmet i den ansattes bil. Samtidig spøgte sager om sexchikane i firmaet. Og så erkendte han følgende i samme mail:

»Det er klart, at denne video er en reflektion af mig, og den kritik, vi modtager, er en stærk påmindelse om, at jeg må ændre min ledelsestil fundamentalt og blive voksen. Det er første gang, jeg er villig til at erkende, at jeg har brug for hjælp til lederskab, og jeg har tænkt mig at få det.«

Travis Kalanick er serieiværksætter og etablerede sin første virksomhed, da han gik på University of California, Los Angeles, UCLA. I 1998 droppede han ud af universitetet for at hellige sig sit firma, som gik konkurs ved årtusindeskiftet. Værre skulle det dog ikke gå for ham, end at han fik solgt sit andet firma – Red Swoosh – i 2007 for 18,7 millioner dollar, ca 130 millioner kroner. Men selv om hans nuværende firma, kørselstjenesten, der lukker ned for sine primære aktiviteter i Danmark, længe har været under kritik for at undergrave taxibranchen, for at tilbyde dårlige arbejdsforhold til sine ansatte og nu er i en endnu større krise i Danmark som følge af taxiloven, har 40-årige Travis Kalanick ført virksomheden fra ingenting til verdens­omspændende, og ifølge flere medier er Uber nu 68 milliarder dollar værd, næsten 500 milliarder kroner værd.

Han dannede firmaet i 2009 sammen med Garrett Camp. Efterfølgende har han givet sin makker fuld kredit for ideen. Han er født i Los Angeles, Californien, og det, der har været en almindelig amerikansk opvækst, har nu vist sig at være en american dream. Uber opererer – ifølge deres danske hjemmeside – i København og i 569 andre byer rundt om i verden. Fra Manila til Memphis. Men selv om de er globale, så er Travis Kalanick også en mand, der ved, at han ikke kan vinde over det hele. Han erkendte sit nederlag i Kina, hvor de ikke opererer længere, ligesom tilfældet snart er i Danmark. Men værre er det ikke for Travis Kalanick, end at han i dag er god for 6,3 milliarder dollar, i følge finansmagasinet Forbes.