Manden bag alle tiders smørepålæg er død

Italiens rigeste mand og ejer af det globale chokolade-imperium, Ferrero Group, døde lørdag. Michele Ferrero - manden der gjorde Nutella til en global sællert og skabte Kinder-ægget - blev 89 år.

Foto: DI MARCO.
Læs mere
Fold sammen

Manden bag Nutella, Ferrero Rocher og Kinder-æg, Michele Ferrero, døde lørdag 89 år gammel.

Igennem hele sit virkede opbyggede han konfekture-giganten Ferrero Group, der er Italiens mest værdifulde privatejede virksomhed, og som omsætter for i omegnen af 8 mia. euro. Han døde i sit hjem i Monaco efter nogle måneders sygdom, lyder det fra Ferrero Group i en udtalelse.

Michel Ferrero tilskrives firmaets globale succes, men arvede faktisk fundamentet i 1957 fra sin var, Pietro Ferrero, som ejede et bageri i Alba i Piemonte.

Området er kendt for sine mange hasselnøddetræer. Og fortællingen går på, at faderen Pietro Ferrero på grund af chokolademanglen under 2. Verdenskrig skabte en alternativ sød spise, der ud over den dyre chokolade også havde hasselnødder som en vigtig ingrediens. Han kaldte blandingen supercrema gianduia.

Det var dog Michele Ferrero, der i 1964 opfandt det mere internationalt klingende navn: Nutella.

Italiens præsident, Sergio Mattarella, udtalte efter nyheden om Ferreros død, at han var dybt berørt. Præsidenten kaldte ham en »født entreprenør«. Og Twitter har siden hans død været overskyllet af tweets, der takker ham for at have »forsødet» deres liv.

Ferreros søn, Giovanni, tog over topchef, efter at hans ældre bror, Pietro, der ellers var udvalgt til at overtage imperiet, døde af et hjerteslag i 2011.

Ferreros død har allerede ført til spekulationer om gigantens fremtidige ejerskab. I slutningen af 2013 afviste Giovanni ganske vist rygter om, at den schweiziske koncern Nestlé skulle have bejlet til virksomheden; Ferrero var ikke til salg, lød beskeden. Men insidere fra industrien mener at vide, at broderen er langt mindre interesseret i at drive virksomheden, end hans afdøde bror var.

Stifteren selv, Ferrero, var en mand af få ord og undgik helst medierne. Men han holdt af sine produkter. Det er kun få år siden, at han stoppede sine daglige pendling fra sin villa i Monte Carlo til hovedkvarteret i byen Alba i det nordvestlige Italien for at smage og hjælpe med at teste nye produkter.

Magasinet Forbes har haft Ferrero og hans familien på en 30. plads over verdens mest velhavende med en samlet formue på 23,4 mia. dollar.