Mandag kan grækerne igen gå i banken...men

Det græske banksystem genåbner mandag - omend i en skrabet udgave. Lukkeperioden har kostet Grækenland milliarder.

Foto: YIANNIS KOURTOGLOU. Mandag genåbner de græske banker. De sidste tre uger har det kun været muligt at hæve 60 euro dagen, og køerne har hobet sig op.
Læs mere
Fold sammen

Efter at have holdt lukket i tre uger åbner de græske banker igen mandag morgen. Grækerne vågner dog langt fra op til et normalt fungerende banksystem.

De græske myndigheder frygter stadig, at befolkningens iver for at hive penge ud af bankerne vil forårsage et kollaps af den finansielle sektor. Derfor fastholder det græske finansministerium en række restriktioner, fremgår det af et regeringsdekret, der blev udsendt lørdag:

Bankkunderne kan stadig kun hæve 60 euro dagligt. Dog får de nu mulighed for at akkumulere beløbene, således at der efter to dage kan hæves 120 euro, 180 euro efter tre dage og så videre – helt op til 420 euro om ugen, hvilket svarer til lidt over 3000 kr. Det vil fortsat ikke være muligt at overføre til udlandet eller åbne nye konti.

Genåbningen af bankerne har været ventet, siden Den Europæiske Centralbank torsdag annoncerede, at den ville hæve nødfinansieringen til den græske banksektor med over fem milliarder kroner over den kommende uge.

Livlinen fra ECB kom i kølvandet på, at det græske parlament med stort flertal vedtog en lang liste med omfattende reformkrav, som banede vejen for, at EUs finansministre ville godkende en ny græsk hjælpepakke til en værdi af op mod 640 milliarder.

De græske banker har været lukket siden den 29. juni, da forhandlingerne mellem Grækenland og landets kreditorer brød sammen. I de tre mellemliggende uger er den græske økonomi gået glip af omtrent 24 milliarder kroner, ifølge beregninger fra den græske avis Kathimerini.

Særligt eksporten har lidt under det frosne banksystem. Flere virksomheder har ikke været i stand til at betale for olie, gas og andre essentielle råvarer, der er nødvendige for at holde gang i produktionen. Ifølge avisen er 4.500 containere på vej ind og ud af Grækenland lige nu blokeret i tolden.

Turismesektoren kan ånde lettet op

Beregningerne inkluderer ikke de massive tab, som de lukkede banker har påført den græske turismeindustri.

Ifølge den britiske avis The Guardian har usikkerheden om den græske økonomi betydet, at der henover sommeren har været cirka 50.000 daglige hotelreservationer færre end forventet.

Hos rejseselskabet Star Tour åndede man lettet op, da det viste sig, at et totalt græsk kollaps indtil videre er afværget.

»Aftalen (mellem Grækenland og kreditorerne, red.) betyder formentlig, at alle de danske rejsende nu ikke længere skal læse så mange spekulationer om, hvorvidt deres ferie bliver berørt. Grækerne har jo spillet højt spil med blandt andet turismen som indsats, men i dag kan vi vist ånde lettet op,« skrev Nikolai Johnsen, pressechef for Star Tour, i en skriftlig kommentar til Berlingske.