Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En IKEA-video om et helt almindeligt katalog, der laver sjov med moderne teknologi, er blevet set over 12 millioner gange på YouTube. 1,6 millioner danskere har downloadet Danske Banks app til betaling over mobilen, MobilePay. Teleselskabet Call Me sender gennem reklamer og videoer budskabet »tal ordentligt – det koster ikke noget«.
Det er alle eksempler på noget, der bliver brugt meget eller delt og debatteret på blandt andet sociale medier. Derudover har de det til fælles, at de fungerer som markedsføring, der samtidig kan skabe værdi for de personer, der bruger tid på det. Enten er de underholdende, kan løse et problem eller har noget på hjerte, og det er essentielt for god markedsføring i dag, mener Tim Frank Andersen, der er bestyrelsesformand i In2media, der leverer digitale løsninger til virksomheder og organisationer.
»Klassisk markedsføring som annoncer og almindelige reklamefilm bliver i stigende grad afløst af indhold, der kan levere en værdi til brugerne. For eksempel et godt råd til at løse en problemstilling eller en opgave, underholdning i længere formater eller markedsføring med noget på hjerte. Tidligere var markedsføring meget afsenderstyret, men i dag er det meget mere modtagerstyret,« siger Tim Frank Andersen.
Den sociale dimension
Han pointerer også, at danskerne bruger mere og mere tid på de sociale medier, og at det derfor er vigtigt, at man tænker de sociale medier ind i sin markedsføring. Hvis det ikke virker online, virker det måske slet ikke.
»Vi taler meget om »social first«, når vi laver markedsføring. Det skal fungere på de sociale medier, for hvis det ikke gør det, er det svært at opnå den ønskede involvering. Vi arbejder meget med markedsføring, der kan være med til at skabe dialoger, og det kan godt være en klassisk annonce, men den skal have en social dimension, som fungerer,« siger han.
Det skal ikke kun være brugbart og skabe en værdi for brugeren – det skal også tænkes ind i de forskellige platforme, som brugerne benytter. For eksempel bruges mobiltelefoner meget i dag, og det kan være en udfordring at få markedsføring til at virke her, fortæller Tim Frank Andersen. »Mange af de klassiske markedsføringsformer fungerer dårligt på smartphones fordi skærmen er forholdsvist lille. Når vi bruger vores mobiler, er vi i opgaveløsnings-modus, mens vi på computeren i højere grad browser rundt. På mobilen skal vi finde en adresse, bestille et bord eller reservere en billet, og derfor er udfordringen at lave markedsføring, der også kan skabe værdi på de mobile platforme, og som udnytter den kontekst, brugeren befinder sig i,« siger han.