»Man føler, man bliver taget seriøst«

De mindre producenter har brug for kortere kredittider for at udvikle sig og skabe nye produkter. Derfor tager Gårdmosteriet på Sydfyn godt imod Dansk Supermarkeds initiativ.

Søskendeparret Birgitte og Flemming Villebro Jørgensen ejer Gårdmosteriet på Sydfyn, hvor æbletræerne lige nu beskæres. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Fra Gårdmosteriets æbleplantage i det sydøstfynske høster Birgitte Villebro Jørgensen og hendes bror Flemming hvert år 400.000 ton æbler og sælger dem som spiseæbler eller most. Æblerne fra Gårdmosteriet er allerede at finde på hylderne i både Dansk Supermarked og Coop. Men for Birgitte Villebro Jørgensen er nyheden om Dansk Supermarkeds reducerede kredittid alligevel positiv. Hidtil har kredittiden nemlig været noget længere – på 70 dage.

»Det er rigtigt lang tid for en virksomhed som vores, hvor man producerer i de tre måneder, hvor æblerne er på træerne,« siger Birgitte Villebro Jørgensen og forklarer, at mosteriet dermed lægger penge ud for et helt års salg i oktober.

Lang kredittid er en udfordring for de små producenter både i forhold til bankerne og i forhold til at investere og udvikle forretningen. Birgitte Villebro Jørgensen mener, at den kortere kredittid vil give de mindre producenter bedre mulighed for at skabe nye produkter, for – som hun siger – det kræver penge at være innovativ.

»Innovation kræver overskud. 70 dage er lang tid at have penge ude, hvor man ikke kan arbejde med dem,« siger Birgitte Villebro Jørgensen.

Dansk Supermarked har nedsat kredit­tiden til 15 dage hos de leverandører, som har en omsætning på en million kroner eller mindre hos dagligvarekoncernen. Forhandlingerne mellem de store dagligvarekoncerner og leverandørerne foregår en gang om året, og dagligvareforhandlere er ofte blevet kritiseret for at være hårde forhandlere. Aftalerne indgås ud fra den enkelte leverandørs forhold, men generelt har leverandørerne lange kredittider.

Kunderne er hos de store detailhandlere

»Der er noget psykologisk i, at man får belønning for sit arbejde. Det der med, at du ser resultatet forholdsmæssigt tidligt, det betyder noget,« siger Birgitte Villebro Jørgensen og tilføjer:

»Man føler, man bliver taget seriøst.«

Gårdmosteriet og Birgitte Villebro Jørgensen har en noget kortere kredittid hos Coop, end virksomheden hidtil har haft hos Dansk Supermarked.

Men Coop har givet de små producenter mulighed for at ansøge om kortere kredittid på ned til 15 dage, som svarer til Dansk Supermarkeds nye frist.

»De store ved godt, vi mindre producenter gerne vil ind dér, for det er jo dér, kunderne er. Man skal være der,« siger Birgitte Villebro Jørgensen, som i øvrigt godt kan mærke, at kunderne i stigende grad efterspørger lokale varer.

»Vi oplever, at vores varer hurtigt bliver rykket ned fra hylderne, og det er jo også i købmændenes interesse,« siger hun.