Malmøs beboere klager over larmende fly fra Kastrup

Siden mandag har fly fra Københavns Lufthavn lettet over Malmø. Det har fået de svenske borgere til at klage over både forurening og larm.

Foto: Søren Bidstrup. Støj fra både måger og lettende fly lyder i disse dage over Malmø.
Læs mere
Fold sammen

Siden mandag har flere svenskere i Malmö holdt sig for ørerne, rynket på næsen og klaget til byens top, når fly fra Kastrup har fået dem til at kigge mod himlen. Det skriver det svenske medie Sydsvenskan.

Mens Københavns Lufthavn frem til september ombygger en landingsbane, letter flyene nemlig over den svenske naboby. Og det har fået borgerne til at stille spørgsmål om alt fra luft- til støjforurening.

Til Sydsvenskan beroliger en række miljøeksperter imidlertid de bekymrede skåninge. Udslippet af brændstof og partikler fra de buldrende flymotorer sker nemlig på en så stor højde, at påvirkningen på gadeplan er tæt på usynlig.

Her er det stadig biltrafik, som står for 75 pct. af forureningen, ligesom udslippet fra både søfart, energiproduktion, arbejdsmaskiner og landbrugsmaskiner lokalt fylder mere end flyenes.

Måger og motorstøj

Værre står det til med støjen, men ifølge den svenske miljøingeniør Morten Spanne påvirker flyene heller ikke her det gennemsnitlige lydbillede synderligt.

»Der er flere, der irriterer sig over mågerne,« siger han til Sydsvenskan.

Støjen har dog været frustrerende nok til at få indbyggere til at rette henvendelse til Malmøs rådhuset, som imidlertid ikke har nogen formelle beføjelser til at gøre noget ved problemet.

I stedet skal svenskerne klage til regionen, som gennem landets transportstyrelse, og derfra de danske myndigheder kan tage fat i Kastrup Lufthavn.

For at lette processen anbefaler Morten Spanne imidlertid svenskerne til selv at klage direkte til lufthavnen, der så vidt muligt dog undlader at sende fly over den sydsvenske by i tidsrummet fra  23-06.