Malkerobotter udløser store konkurrecebøder

Franchise-udbyderen af malkerobotter, Lely Nordic, og tre franchisetagere har vedtaget bøder på tilsammen mere end en million kr. for ulovligt at have aftalt priser og delt markedet mellem sig.

Stald med fritgående køer, der selv kan gå til malkerobotten, når de får lyst  Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK JEPSEN

Lely Nordic, der udbyder malkerobotter gennem et franchisekoncept, har sammen med tre franchisetagere og en ledende medarbejdet måttet æde bøder på samlet over en million kr., fordi de i en periode på fire og et halvt år har koordineret priser og delt markeder imellem sig i strid med konkurrenceloven.

På den måde kan landmænd have betalt for høje priser for Lelys malkerobotter, samt for service, reparation, tilbehør og reservedele til dem.

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tirsdag i en pressemeddelelse.

»Sagen understreger, at franchisetagere også kan være konkurrenter. Det er en grov overtrædelse af konkurrenceloven, når konkurrerende franchisetagere aftaler priser og deler markeder,«  skriver direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.

Franchisegiveren Lely Nordic har accepteret en bøde på 750.000 kr. fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet for overtrædelse af konkurrenceloven.

»Lely Nordic har som franchisegiver et medansvar for de ulovlige aftaler. Virksomheden har aktivt deltaget i de konkurrencebegrænsende aftaler mellem franchisetagerne og haft direkte økonomisk interesse i det,« bemærker Jakob Hald.

Lely Nordics tre danske franchisetagere, B.F. Malketeknik (Lely Center Herrup), Sydjysk Malke- og Staldteknik (Lely Center Rødekro) og Vestjysk Staldteknik (Lely Center Tarm) har vedtaget en bøde på hver 100.000 kr. En ledende medarbejder skal betale 25.000 kr. for sin deltagelse i sagen.

Konkurrencerådet fastslog i juni 2014, at Lely Nordic og de danske franchisetagere i en periode på fire og et halvt år havde koordineret priser og delt markeder imellem sig i strid med konkurrenceloven.

Konkurrenceankenævnet stadfæstede i september 2015 Konkurrencerådets afgørelse, og sagen blev herefter oversendt til anklagemyndigheden.