Malinggiganten Hempel ramt af bestikkelsessag i Tyskland

Den danske malingproducent Hempel er ramt af en potentiel bestikkelsessag i Tyskland, hvor fire medarbejdere ifølge selskabet har brugt flere mio. euro på en manøvre, der under tysk lovgivning er at betragte som bestikkelse. "Et angreb på vores integritet," siger direktør, der af egen kraft står frem og fortæller om sagen.

Hempel og adm. direktør Henrik Andersen er ramt af en potentiel bestikkelsessag i Tyskland, hvor flere medarbejdere ifølge Hempel har brugt adskillige mio. euro en manøvre, der under tysk lovgivning er at betragte som bestikkelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 17. august stormede tysk politi ind på Hindenburgdamm nummer 60 i nordtyske Pinneberg. Målet var den danske malingproducent Hempel, som politiet på baggrund af et anonymt tip mistænkte for bestikkelse.

Da Henrik Andersen, adm. direktør i Hempel, senere på dagen tændte sin telefon efter en flytur, fik han meddelelsen om politiets ransagning af det tyske kontor, og her otte uger senere har Hempel på baggrund af en ekstern advokatundersøgelse draget sin egen konklusion: Fire medarbejdere i Tyskland har gennem et årti taget del i bestikkelse for flere mio. euro.

»Vi er skuffede, og vi er kede af det. Når vi ser, hvad vi har fundet, så har vi fyret fire medarbejdere i Tyskland, fordi de har arbejdet fuldstændig på tværs af vores interne regelsæt, og tysk lovgivning er ikke nødvendigvis overholdt  - hvilket selvfølgelig er helt utilstedeligt,« siger Henrik Andersen fra Hempel, der selv har kontaktet Berlingske med bestikkelsessagen.

»Vi set det som et angreb på det, Hempel står for. Vi ser det som et angreb på vores kunder og på vores kultur, og vi vil ikke have at vores 6.000 medarbejdere sidder tilbage med, at det kan man så gøre, for det kan man simpelthen ikke byde de mennesker, der kommer på arbejde hver dag for Hempel,« siger Henrik Andersen.

»Vi er i uge otte efter ransagningen, og der er stadig en del tilbage i processen. Men vi siger her, at hvis nogen forbryder sig så direkte mod vores interne regler, så er vi helt klar til at gå ud med det, og det har vi gjort i dag for at sige, at nu er vi i gang. Og hvis folk ikke har set den her sag, så er den her.«

Den påståede bestikkelsessag er foregået i Hempels afdeling for skibsmaling og mellem Hempel og de såkaldte »ship managers,« der administrerer og vedligeholder skibe for de egentlige skibsejere. Når Hempel sælger maling, er der ofte tale om store mængder, hvor der ganske naturligt følger en mængderabat med. Efter tysk lovgivning skal denne rabat deles mellem ship-managers og de egentlige ejere af skibene, men her har de fire medarbejdere ifølge Hempel handlet således, at ship-managers fik en uforholdsmæssig stor andel af denne rabat, og dermed har Hempel-medarbejderne de facto påvirket kunderne til at købe Hempels maling på bekostning af skibenes ejere, hvilket under tysk lovgivning potentielt er at betragte som bestikkelse.

Ifølge Hempel har medarbejderne ikke selv haft vinding ud af den påståede bestikkelse, men Henrik Andersen bekræfter, at de fire medarbejdere har haft salgsafhængige bonusordninger.

»Når man arbejder i salg, så er der normale incitamentsordninger for salgsmedarbejdere. Men om man har en bonusordning eller ej, så må det ikke komme så langt, at man kompromitterer sin integritet og den rigtige måde at gøre forretning på,« siger Henrik Andersen.

Har de indrømmet den påståede bestikkelse over for jer?

»Jeg vil sige det sådan, at en gang imellem kan man fremlægge materiale, der er så åbenlyst, at man ikke behøver at spørge.«

Hvorfor har I ikke selv opdaget det? Er der nogle processer, som I skal ud og kigge efter i sømmene?

»Det kan du tro, at vi skal. Det havde været en meget, meget rarere fornemmelse, hvis det var os, der havde ringet til den tyske anklagemyndighed. Det var det ikke, det var omvendt. Og så går der en stor ransagelsesproces i gang internt,« siger Henrik Andersen og fortsætter:

»Vi vil se på de processer, vi har nu, og hvilke vi vil styrke fremad: Vi kommer specifikt til at kigge på, om der er nogle af vores kontrolprocesser, vi skal kigge igennem, eller om der er noget i forholdet til vores kunder, som vi skal være mere åbne omkring, så det kommer til at foregå på den rigtige måde.«

Hempel er Danmarks 50. største virksomhed og omsatte for knap 10 mia. kr. i 2015. Hele Hempel i Tyskland har 70 ansatte og 380 mio. kr i omsætning.