Magtkamp om Thrane & Thrane spidser til

Britiske Cobham er uventet ved at købe sig til kontrollen over den danske teknologi-producent. Dermed er en overtagelse af Thrane & Thrane rykket nærmere

Lars Thrane er ved at miste kontrollen med sit livsværk Thrane & Thrane. Den britiske forsvarsproducent Cobham har købt en aktiepost, der er større end hans. Sælgerne var institutionelle investorer, der valgte at sælge, efter at Thrane & Thranes bestyrelsesformand trak sig med øjeblikkelig varsel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den markante erhvervsmand Lars Thrane er nu for alvor ved at få hamret sin dør ind af den britiske konkurrent og forsvarsvirksomhed Cobham. For i en snigmanøvre lykkedes det for Cobham at købe sig til 26 pct. af aktierne i Thrane & Thrane kort før påskeferien. Dermed har Cobham med en investering på mere end en halv milliard kroner sat kolde kontanter bag sit ønske om at købe den danske virksomhed, der er verdensledende inden for udstyr til satellitkommunikation. Aktiekøbet betyder, at medstifter og direktør i Thrane & Thrane, Lars Thrane, med et ejerskab på 24 pct. af aktierne ikke længere sidder på den største aktiepost. Dermed er han rykket tættere på at tabe den magtkamp, som han selv gjorde synlig ved at gå i medierne for at advare om konsekvenserne - blandt andet tab af danske arbejdspladser - af en overtagelse af hans livsværk Thrane & Thrane: »Det her kan godt afføde en vred reaktion fra Lars Thrane. Nu er der ikke længere tvivl om, at der er tale om et fjendtligt opkøbsforsøg. Hans forsøg på at skræmme Cobham væk har ikke virket, og der er snarere sket det, at Lars Thrane har skræmt bestyrelsen væk,« konstaterer direktør Michael Voss, der repræsenterer knap én pct. af aktierne i Thrane & Thrane via Fundamental Fondsmæglerselskab. Han henviser til, at den mangeårige bestyrelsesformand Waldemar Schmidt forlod formandsposten i Thrane & Thrane 26. marts, efter Lars Thranes udfald mod Cobham i pressen. Den dramatiske udvikling har fået flere store aktionærer til at acceptere købstilbuddet fra Cobham med en kurs på 420 - eller mere end de 389, som aktien lukkede i før påske.

Større investorer sælger Thrane-aktier

Det er primært den britiske investor Jupiter Asset Management, der har solgt mere end ti pct. af aktierne. Hertil kommer, at danske Maj Invest bekræfter, at de har solgt en pæn aktiepost, som de administrerede for deres kunder. Det gælder f.eks. Lønmodtagernes Dyrtidsfond, der ved årsskiftet sad på 4,8 pct. af aktierne. »At bestyrelsesformanden trådte tilbage var et signal om voldsom uenighed i bestyrelsen. Nu var man i tvivl om, hvorvidt der var et ordentligt modspil til Lars Thrane tilbage. Det har nogle af de større investorer ikke ønsket at være gidsler i. Derfor har de accepteret buddet fra Cobham,« siger Michael Voss. Hans tolkning bekræftes af en pressemeddelelse fra Cobham, som blev sendt ud efter aktiekøbet: »Efter bestyrelsesformandens tilbagetrækning med øjeblikkelig varsel udtrykte et antal institutionelle investorer deres ønske om at sælge deres aktier i Thrane & Thrane,« skriver Cobham. Det store spørgsmål er, hvad der skal ske med Thrane & Thrane i fremtiden, hvis det lykkes for briterne at opnå de mere end 50 pct. af aktierne, som de ønsker sig. Cobham har tidligere meldt ud, at de vil lægge deres egne SATCOM-aktiviteter sammen med Thrane & Thrane: »Cobham havde påtænkt, at Thrane & Thrane fortsat skulle ledes af det nuværende ledelsesteam i Danmark. Det ville blive en af Cobhams vigtigste globale virksomheder, som Cobham forventede at investere i fremadrettet,« oplyste Cobham 12. marts. Det taler imod den frygt for sit livsværks fremtid, som Lars Thrane tidligere har givet udtryk for over for Berlingske Business Magasin: »Jeg har haft en løbende dialog med selskabet om, hvad de ville med Thrane & Thrane som eventuel ny ejer, og det tydede virkelig ikke godt. Planen har været at lukke væsentlige områder ned i Danmark, og det er ikke et selskab, der vil formå at videreudvikle virksomheden. For mig er det ikke et spørgsmål om prisen på aktierne, men om virksomhedens fremtidsmuligheder. Jeg har ikke brugt 30 år på at bygge noget op for, at det skal rives ned igen,« sagde Lars Thrane for en måneds tid siden om fremtiden for virksomhedens 700 arbejdspladser.

Større strategisk analyse i gang

Lars Thrane selv vil ikke kommentere den seneste udvikling, men han fastholder sine dystre udtalelser om en fremtid under Cobham. Michael Voss mener, at Lars Thranes bedste chance nu er at arrangere et modbud på de resterende aktier i selskabet, der primært ejes af mindre aktionærer: »Hans eneste chance for at fastholde kontrollen er at finde nogen, der kan finansiere et modbud, men det tror jeg ikke er realistisk,« siger Michael Voss, der anbefaler de andre primært småaktionærer at holde fast på deres aktieposter indtil videre. Thrane & Thanes bestyrelsesformand, Morten Eldrup-Jørgensen, vil hverken be- eller afkræfte, om man forhandler med andre aktører. »Den gode nyhed er, at vi er en stærk virksomhed, som er vokset på en række områder, der betyder, at vi er interessante også for en virksomhed som Cobham, som vi jo konkurrerer med i mange henseender.« Formanden henviser til, at Thrane & Thrane er i gang med en større strategisk analyse, som skal give svar på, hvordan værdierne i kommunikationsvirksomheden bedst udvikles. Den kan både ende med, at Thrane & Thrane fortsat skal stå på egne ben, indgå i partnerskab med andre eller blive en del af en anden virksomhed. »Vi er loyale over for den strategiske analyse og afventer resultaterne af den. Nogle aktionærer har ikke ønsket at vente på den analyse. Som bestyrelse varetager vi alle aktionærers interesserer, og det er en spændende ny situation, vi står i,« siger Morten Eldrup-Jørgensen, der ikke vil kommentere de uenigheder i bestyrelsen, der førte til den tidligere formands pludselige tilbagetrækning.