Magtkamp i islandsk investeringsselskab

Magasin-ejer Jon Asgeir Johannesson overtager kontrollen over kriseramte FL Group, der til gengæld tvinges til at udstede aktier for milliarder. FL Group tabte over to milliarder i tredje kvartal, og tabene i fjerde kvartal er på mindst tre milliarder kroner.

Indtil i går var Hannes Smarason både storaktionær og leder af FL Group. Men en gæld på over 16 milliarder kroner, et glidende krak på aktiemarkederne og uro på de finansielle markeder har ført til FL Groups nedtur og den administerende direktørs afgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Det islandske investeringsselskab FL Group, der har interesser i flere danske virksomheder, er endt i en ond spiral med kursfald og uro på direktionsgangen. Det førte i aftes til den administrerende direktør, Hannes Smarasons, afgang. Hans investeringsven, Jon Asgeir Johannesson, overtog i stedet kontrollen over det kriseramte selskab ved at øge ejerandelen betragteligt.

Aktierne i FL Group blev allerede mandag flyttet til observationslisten, mens al handel med aktien blev suspenderet i går. Det var med til at sætte en naturlig bremse på det voldsomme kursskred, som aktien har oplevet den seneste tid.

Hannes Smarason var indtil i går storaktionær og ubestridt leder af selskabet, men en gæld på over 16 milliarder kroner, et glidende krak på aktiemarkederne og uro på de finansielle markeder udgør tilsammen de tre ingredienser, der har fået fundamentet under FL Group til at vakle.

Hårdt brug for kapital
Investeringsselskabet havde hårdt brug for frisk kapital, og den sikrer Jon Asgeir Johannesson nu. Han er kendt i Danmark for sin investering i det underskudsgivende stormagasin Magasin.

Flere dages nervepirrende magtspil om FL Group ser dermed ud til at være overstået i denne omgang. Hannes Smarason bliver afløst af den viceadministrerende direktør Jon Sigurdsson i den varme stol, mens Johannesson bliver siddende som formand – nu med kontrol over 35,9 procent af aktierne.

Ifølge en fondsbørsmeddelelse fra selskabet er det resultatet efter en række indviklede transaktioner, hvor FL Group udsteder nye aktier for 4,4 milliarder kroner. Nogle af pengene bliver brugt på at øge en eksisterende ejerandel i Landic Properties, som Jon Asgeir Johannesson kontrollerer. Landic Properties er resultatet af en sammenlægning af de kendte ejendomsselskaber Keops, Atlas Ejendomme og Stodir.

De nye aktier udstedes til kurs 14,7 islandske kroner pr. aktie. I forgårs blev aktierne handlet til 19,25.

Med i aftalen er også en hensigtserklæring om, at Landic Properties skal købe ejerandele i nogle udenlandske ejendomsporteføljer, som Jon Asgeir Johannesson også kontrollerer.

Kapitaludvidelse
Udover aktieudstedelsen på 4,4 milliarder kroner til transaktionen med Johannesson, er FL Group nødt til at udstede yderligere aktier, så den samlede kapitaludvidelse nærmer sig fem milliarder kroner, og det øger aktiekapitalen med 50 procent.

FL Group er reelt blot et investeringsselskab, der for lånte penge køber aktier i andre selskaber. Efter at havet opnået en vis ejerandel i et selskab, forsøger FL Group ved direkte henvendelse til selskabet eller via medierne at få ledelsen til at gøre noget, der kan hæve aktiekursen.

For eksempel forsøgte FL Group at få American Airlines til at frasælge den del af selskabet, der står for kundernes bonusprogram, men den opfordring overhørte ledelsen i det amerikanske selskab. For nyligt solgte de islandske investorer ejerandelen i det amerikanske flyselskab med stort tab.

Gælden fordoblet
I de seneste kvartalsregnskab kom det frem, at ledelsen i FL Group har fordoblet gælden i selskabet i årets første ni måneder, så der nu skal betales renter og afdrag på en gæld på over 16 milliarder kroner.

FL Group havde et underskud på 2,3 milliarder kroner i tredje kvartal, og beregninger alene af børsnoterede investeringer tyder på, at FL Group har tabt yderligere tre milliarder kroner i de forløbne to måneder af fjerde kvartal.

Nu oplyser selskabet, at det har fået tilsagn om lån med lang løbetid på 3,7 milliarder kroner. Pengene vil straks blive brugt på at indfri kortfristet gæld, der forfalder i øjeblikket.

»Efter udstedelsen af nye aktier, hjemtagelse af langfristet lån og tilbagebetaling af kortfristede lån er selskabet i en betydelig stærkere finansiel position,« hedder det i meddelelsen fra selskabet.

I et forsøg på at få balance mellem indtægter og udgifter lukker selskabet sit kontor i Danmark.

Selskabets største investering er ejerandelen på 32 procent i Glitnir Bank. Alene den investering har blødt med næsten to milliarder kroner siden udgangen af tredje kvartal. Ejerandelen i Finnair er blevet over en halv milliard kroner mindre værd i fjerde kvartal.

FL Group har også investeret i unoterede aktier. I den gruppe findes lavprisselskabet Sterling, som det islandske investeringsselskab i perioder har ejet helt eller delvist. I øjeblikket ejer FL Group en tredjedel af Northern Travel Holding, de ejer Sterling.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra administrerende direktør Hannes Smarason fra FL Group.