Magtfuldt finanshus revser vagtskifte i Novo: Det skaber usikkerhed

Sidste uges direktørskifte i Novo Nordisk risikerer at skabe yderligere blæst om det danske medicinalselskab, som i forvejen er under pres. Sådan lyder den korte konklusion fra investeringsbanken JP Morgan Cazenove, der i et nyt notat stiller sig kritisk over for vagtskiftet i Novo.

Lars Rebien Sørensen stopper som topchef i Novo Nordisk med udgangen af 2016. Til højre for den mangeårige Novo-frontfigur ses hans afløser Lars Fruergaard Jørgensen, der tager over 1. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk må endnu engang lægge kind til en verbal lussing fra den anerkendte investeringsbank JP Morgan Cazenove. Finanshuset har tidligere været ude med riven efter Novo og antydede i kølvandet af selskabets skuffende regnskab i august, at Lars Rebien Sørensen og Novo-ledelsen havde sovet i timen på det amerikanske marked.

Denne gang vender JP Morgan sit kritiske blik mod sidste uges direktørskifte i Novo. Finanshuset undrer sig over, at Lars Rebien Sørensen forlader topposten i Novo Nordisk, når selskabet står over for at skulle tackle et historisk pres i USA, hvor priserne på diabetesmedicin falder.

Investeringsbanken vurderer, at investorerne havde regnet med, at Lars Rebien Sørensen var blevet på sin post frem mod 2019, så han selv kunne være med til styre Novo fri af de problemer, som den danske diabeteskæmpe er løbet ind i på det amerikanske marked.

»Vi mener, at direktørskiftet sandsynligvis vil skabe yderligere usikkerhed om Novo på et tidspunkt, hvor markedet fortsat er bekymret over effekterne af priserne i USA,« skriver JP Morgan i notatet.

Lars Rebien Sørensen forlader sin post på et tidspunkt, hvor Novo Nordisk i kølvandet af et skuffende halvårsregnskab har været nødt til at indføre et tidsubestemt ansættelsesstop i hele Danmark for at få selskabets omkostninger til at balancere med indtægterne.

Novo har endda været så dybt nede i værktøjskassen, at selskabet også har indført skrappe restriktioner, når det kommer til medarbejdernes brug af flyrejser på business­class.

Det store fokus på besparelser og dybe dyk i aktiekursen står i klar kontrast til Novos udvikling i 2015, hvor selskabet øgede sin markedsværdi med langt over 350 mia. kr.

Problemet for Novo i USA er, at diabeteskæmpen fra Bagsværd er havnet i en form for makroøkonomisk klemme, hvor der er kommet et større udbud af medicin på markedet, samtidig med at der er sket en konsolidering blandt de indkøbsorganisationer, der står for størstedelen af Novos salg i USA.

Det betyder kort fortalt, at Novo har været tvunget til at være rundhåndet med rabatterne. For at fastholde sin adgang til det vigtige amerikanske marked, hvor selskabet henter omkring halvdelen af sin omsætning, har Novo sågar været nødt til at sende fremtidshåbet Tresiba på tilbud.

I et forsøg på komme de amerikanske hovedbrud til livs benyttede Novo sidste uges store chefrokade til også at lave en udskiftning, når det gælder den øverste direktørpost i USA. Manden med ansvaret for det amerikanske marked hedder nu Jakob Riis, som ellers var en af favoritterne til at overtage topposten i Novo efter Lars Rebien Sørensen.

Novos bestyrelsesformand Göran Ando betegnede i sidste uge Jakob Riis som en »kommerciel superstjerne« og lagde ikke skjul på, at bestyrelsen har høje forventninger til, at den 50-årige koncerndirektør får løst selskabets problemer i USA.

Hos JP Morgan er det dog ikke en formildende omstændighed, at Novo nu har givet sin »gulddreng« det fulde ansvar for det altafgørende amerikanske marked.

Tværtimod antyder finanshuset, at det kan tyde på, at Novo-ledelsen havde en fornemmelse af, at det amerikanske marked ville skabe store problemer for det danske medicinalselskab.

»Det understreger, at Novo har følt, at der skulle en ny ledelse til at løfte opgaven med at levere vækst i USA i kølvandet af prispresset på det amerikanske marked,« vurderer JP Morgan.

Da Berlingske Business i sidste uge berørte Novos direktørskifte i USA, nøjedes den afgående topchef Lars Rebien Sørensen blot med at konstatere at:

»Vi har følt, at vi godt ville indskifte en ny spiller i USA.«

Novo-aktien har indtil videre haft et rædselsfuldt 2016, da en investering i Novo har givet investorerne en kursnedgang på 24 pct. For Novo som virksomhed svarer aktiefaldet til, at selskabet i kroner og øre blevet næsten 270 mia. kr. mindre værd siden nytår.

Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere den kritiske analyserapport fra JP Morgan.