Magtfuld erhvervskvinde med meninger

Lad kvinderne selv afgøre, om de ønsker det næste skridt på karrierestigen, mener Lene Skole, som selv er nået helt til tops.

Lene Skole er en af de erhvervskvinder, der har nået øverste trin på karrierestigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix

Lene Skole har arbejdet sig til tops og er blandt de mest magtfulde kvinder i dansk erhvervsliv. Ud over sit topchefjob i Lundbeckfonden, som forvalter en formue på 65 milliarder kroner, sidder hun i bestyrelsen for fem store virksomheder.

I fire af selskaberne bestrider hun endda rollen som næstformand. Det gælder Ørsted og de tre børsnoterede virksomheder Lundbeck, ALK-Abelló og Falck, hvor Lundbeckfonden har store ejerandele. Så hvem ved, måske bliver Lene Skole, som fylder 60 år 28. april, kvinde nummer to, der får en formandspost i et af de største børsnoterede selskaber? De poster plejer at gå til mænd. Der er kun én undtagelse: Dominique Reiniche blev i efteråret 2018 valgt til bestyrelsesformand i Chr. Hansen.

Hendes karriere begyndte i 1978, da hun blev ansat som shippingelev i A.P. Møller - Mærsk. Her steg hun hurtigt i graderne. Et særligt højdepunkt var det, da Mærsk-bossen Jess Søderberg i 2000 tilbød hende stillingen som økonomidirektør i Maersk Company Ltd. Hun takkede ja, rykkede teltpælene op og tog familien med til London, hvor hun arbejdede de følgende fem år.

»Den bedste mand til jobbet er en gang imellem en kvinde.«


Hjemvendt fra London skiftede hun i 2005 Mærsk-koncernen ud med Coloplast for at prøve kræfter med rollen som koncerndirektør og CFO med ansvar for virksomhedens finanser. Hun var med til at føre Coloplast gennem en større effektivisering og gøre virksomheden mere succesrig internationalt.

Uddeler millioner

I 2014 blev hun tilbudt jobbet som administrerende direktør i Lundbeckfonden. Hun slog til, afløste Christian Dyvig og fik sin første CEO-post på CVet. Under Lene Skoles ledelse har Lundbeckfonden indtaget førstepladsen på listen over Danmarks mest transparente fonde. Den uddeler årligt mere end en halv milliard kroner til sundhedsvidenskabelig forskning med særligt fokus på hjernen.

Lene Skole blev i 2016 årets kvindelige bestyrelsesmedlem, da hun modtog Women's Board Award. Hun har med mellemrum blandet sig i debatten om den meget lave andel af kvinder i toppen af dansk erhvervsliv og har altid understreget, at det gælder om at vælge den bedste til jobbet. Men hun har også prikket til mændene.

»Det er vigtigt hele tiden at huske på, at den bedste mand til jobbet en gang imellem er en kvinde,« sagde Lene Skole, da hun modtog Women's Board Award.

Og da hun i december 2018 i DI Business blev bedt om at give et råd til mandlige ledere, der vil have flere kvinder i ledelsen, sagde hun følgende:

»Vælg altid den bedste person til jobbet. Og lad ikke antagelser stå i vejen. Hvorvidt du tror, den enkelte kvinde nu også har tid eller ønsker det næste skridt på karrierestigen, er ikke vigtigt. Lad hende selv finde ud af det.«

Husk tilliden

For nylig var hun ude med en løftet pegefinger i halen på de mange skandalesager, der har domineret nyhedsbilledet: Blandt andet udbytteskandalen, hvidvasken i Danske Bank og undergravende metoder i Falck.

»Skandalesagerne med svigtende etik og moral er jo desværre med til at undergrave tilliden til autoriteterne. De er også med til at undergrave, at vi kan stole på hinanden. Det er tillid, der binder vores samfund sammen. Det er enormt vigtigt at bevare,« sagde hun.

Det er i øvrigt værd at hæfte sig ved, at Lene Skole dygtigt har undgået, at Falck-sagen om tilsvining af konkurrenter og brug af andre bøllemetoder på nogen måde har smittet negativt af på hende selv eller Lundbeckfonden, der ejer en stor del af Falck.

Hun er gift med Anders Skole-Sørensen, der er CFO i Matas. Sammen har de to voksne sønner, som de ser til familiemiddag hver fredag. De fire deler også interessen for golf, som de spiller i Farum og i Nordjylland tæt på Lene Skoles barndomshjem. Her tilbringes også de fleste af familiens ferier.