Magtfuld Apple-boss erklærer Vestager krig

Apple-topchef Tim Cook ruller nu det tunge skyts frem og truer med at hive enorme kontantsummer i Europa hjem til amerikansk skattebetaling. Men han er ikke den eneste, der siden Apple-afgørelsen forleden har indledt en verbal krig med Vestager, der også er under beskydning af sin forgænger på konkurrencekommissær-posten.

Tim Cook og Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples topchef, Tim Cook, er ikke ligefrem en mand, der bare tager imod og lægger sig fladt ned.

Det så vi senest, da FBI ville have adgang til en data på iPhone for at efterforske terrorangrebet i San Bernadino i Californien.

Nu viser han igen sin kampiver, efter at Margrethe Vestager forleden svingede myndigheds-pisken over Apple med et krav om betaling af 13 mia. euro eller 96,7 mia. kroner plus renter i ekstraskat.

Allerede kort tid efter EU-kommissionens krav tirsdag skrev Tim Cook et åbent brev, hvor han bl.a. anførte, at »Europa-Kommissionen har indledt et forsøg på at omskrive Apples historie i Europa, at ignorere Irlands skattelovgivning og vende op og ned på det internationale skattesystem.«

Torsdag fortsatte Cook kampen og gik på irsk nationalt TV. Her fortalte han, at Apple tager et nyt våben i brug. It-giganten har ifølge Cook allerede nu sat adskillige milliarder af dollar til side til betaling af skat - men i USA. Lige nu har Apple en kontantbeholdning på svimlende 215 mia. dollars uden for USA. Den vil selskabet begynde at trække hjem over Atlanten og dermed svare skat i USA.

»Lige nu vil jeg gætte på, at det kommer til at ske næste år,« sagde Tim Cook til irsk TV.

Ifølge Financial Times har Cook tidligere sagt, at flytningen af de mange milliarder tilbage til USA ville komme til at ske, såfremt en kommende præsident ville sænke selskabsskatten fra de nuværende 35 procent.

Noget tyder altså på, at han ikke længere ser nogen grund til at vente på det.

Det var især torsdag, at den verbale krig mellem Cook og Vestager eskalerede. Cook kaldte EU-kommissionens beslutning for »ugyldig« og opfordrede den irske regering til at anke.

Tim Cook gik bl.a. til angreb på kommissionens påstand om, at Apple kun betalte 0,005 procent i skat i Irland, hvor selskabet har europæisk hovedkvarter, i 2014.

Foto: PAUL FAITH.

Til Irish Independent sagde han bl.a., at det var totalt »politisk møg« og tilføjede: »De har vare valgt et tal, og jeg ved ikke, hvor det kommer fra.«

Til gengæld lød det fra Apple, at den korrekte skattebetaling var på 400 mio. dollar.

Meldingerne fra den magtfulde it-topchef fik torsdag EU-kommissær Margrethe Vestager på banen. Hun konstaterede, at beregningerne fra EU handler om skat af indtjening i Europa eller i det mindste den del, der er registreret her.

Som modsvar på Cooks beskyldninger om, at EU-kommissionen havde valgt et tilfældigt tal, opfordrede Margrethe Vestager Irland og Apple til at offentliggøre den fortrolige afgørelse, sådan at alle kan se detaljerne bag EU-kommissionens argumenter.

»Hvis det var op til mig, så var den fortrolige version offentliggjort onsdag,« sagde hun.

Det er første gang, at Margrethe Vestagers offensiv mod multinationale selskaber - hvilket allerede har ramt Starbucks og Fiat, og som snart ser ud til at ramme Amazon og McDonald’s - får en så verbal medfart i det offentlige rum.

Tag ikke fejl. De andre ramte selskaber har formentlig heller ikke lagt sig fladt ned, men i stedet kørt en hær af advokater i stilling. Cook har dog valgt den offentlige kamp.

Og flere har valgt at deltage i den. Den tidligere konkurrencekommissær Neelie Kroes skrev torsdag i the Guardian, at Apple-afgørelsen er unfair. I indlægget er hun bl.a. kritisk over den retroperspektive karakter, som dommene har.

»At gøre det på den måde er fundamentalt unfair, og det vil skade konkurrencen, væksten og skattebetalinger i Europa,« skriver hun og tilføjer, at det er et problem for retssikkerheden.

Apple er dog ikke på vej væk fra Irland, slår Cook også fast. Planerne om at bygge et nyt datacenter til 800 millioner dollar kører ifølge Apple-topchefen som planlagt.