Magtdemonstration: IKEA-sønner sætter sig igennem

IKEA har ikke kunnet leve op til vækstmål, og nu tager sønnerne af grundlægger Ingvar Kamprad konsekvensen og fjerner en stor del af direktør Peter Agnefjälls ansvarsområder, skriver tysk medie. IKEA er uenig og påpeger, at man bare tilpasser sig tiden.

Ingvar Kamprads sønner styrer i dag den familieejede koncern, og de har netop presset store ændringer igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Redigeret 25-07-2016: Denne artikel skrev tidligere, at 38.500 medarbejdere ville rykke med over i Inter IKEA. Det drejer sig kun om 25.000. Desuden er der tilføjet kommentar fra IKEA.

Sønnerne af den aldrende IKEA-grundlægger, Ingvard Kamprad, har sat sig igennem og gennemfører nu ganske store omstrukturering i den svenske møbelkæde, skriver det tyske erhvervsmagasin Manager Magazin.

I 2013 trådte Peter Agnefjäll til som øverste direktør i IKEA med det overordnede mål at fordoble koncernens omsætning til 50 mia. euro i 2020. Efter de første tre år ligger IKEAs omsætning på 31,5 mia. euro, og det vil kræve et Lazarus-comeback, hvis den svenske virksomhed skal nå sit mål.

Ingvard Kamprad har mere eller mindre overladt ledelsen af IKEA til to af sine tre sønner, og de har taget konsekvensen af den svigtende toplinje, skriver Manager Magazin. Ifølge den tyske udgivelse har de frataget Peter Agnefjäll ansvaret for IKEAs 43 fabrikker, sortiment og indkøb.

IKEA er ikke enig med konklusionerne i Manager Magazin om, at omstruktureringerne skyldes den lavere end forventede vækst. Selskabet skriver i en mail til Berlingske.

»IKEA-forretningen er bygget på et franchaise-system etableret i de tidlige 80ere i en anden ære, og hvor IKEA havde en anden størrelse. Vi ser en mulighed for at forbedre og simplificere franchaise-systemet og skabe endnu bedre forhold for højhøjet kundefokus og fremtidig ekspansion.«

Tilbage står Agnefjäll trods alt med ansvaret for de 328 butikker og 50 distributionscentre i koncernen, men det er trods alt 25.000 af koncernens 155.000 medarbejdere, der ikke længere skal referere til den blonde svensker.

Bag amputeringen af topchefens ansvarsområder står først og fremmest to af Ingvar Kamprads tre sønner. Peter Kamprad på 52 er famililens overhoved, men ifølge Manager Magazin skal der særligt lægges mærke til den yngste Kamprad-bror, Mathias.

Han sidder i spidsen for IKEA-selskabet Inter IKEA, og brødrene har valgt at lægge fabrikkerne og de andre fratagne områder ind under netop Inter IKEA, der juridisk set er et selvstændigt selskab, hvor IKEA-familien indtil videre har haft markedsrettighederne til IKEA placeret. Nu har den gren af gesjæften fået tydeligt mere magt, og dermed konsolideres mere magt i møbelselskabet også under Mathias Kamprad.

Den sidste Kamprad-bror, Jonas, spiller ikke nogen stor rolle i familieselskabet, mens grundlægger Ingvar stort set har trukket sig tilbage.