Magasin og Illum solgt

Den islandske bank Straumur køber en lang række af Landic Propertys ejendomme i Danmark. (Senest opdateret kl. 11.59)

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Stormagasinerne Illums og Magasins bygninger er blevet solgt til den islandske investeringsbank Straumur.

Sammen med et konsortium af investorer overtages seks bygninger i hele Danmark fra Landic Property. Fem af dem bruges af stormagasinerne. Aftalen omfatter ikke Magasins bygning på Kongens Nytorv i det centrale København, men næsten-naboen Illums bygning er med i handelen.

Fremtidigt fokus vil være Island

»Jeg er glad for, at vi har formået at lukke denne handel, og at disse ejendomme nu har fundet en ny platform, som integrerer ejendomsporteføljen og detailhandelsdivisionen. Dette salg er et vigtigt skridt i Landic Propertys omstrukturering, hvis fremtidige fokus vil være på Island,« siger Vidar Thorkelsson, administrerende direktør for Landic Property.

Straumur har allerede overtaget driftselskabet bag Magasin og Illum, møbelkæden Biva samt en større aktiepost i ejendomsselskabet Nordic Property Assets A/S. I England er Straumur endvidere involveret i det konsortium, der har overtaget Premier League-klubben West Ham United fra den fallerede Björgolfur Gudmundsson.

Straumur er også selv i problemer: Den islandske stat overtog reelt driften i marts i år, og banken er fortsat i betalingsstandsning på Island.

International investor er medkøber

De seks samarbejdspartnere, der nu overtager, er samlet i selskabet Solstra Holding A/S. De køber bygningerne i Lyngby, Århus, Odense, Illums ejendom på Østergade/Strøget i København samt Magasins lagerbygning på Avedøre Holme og bygningen på hjørnet af Østergade og Købmagergade i København. Desuden har Solstra fået option på at købe 49,9 procent af den virksomhed, der ejer Magasins flagskibsbutik på Kongens Nytorv.

Solstra er et jointventure, som ejes med 50 procent af den internationale investor Alshair Fiyaz og med 50 procent af Straumur.

Tysk-israelske Trackside Holding havde option på at købe hele Landic i Skandinavien, men kunne ikke få finansieringen på plads med bankerne ifølge Vidar Thorkelsson. Derfor endte Trackside blot med en mindre portefølje i Finland samt Landic Investment, der allerede er solgt videre til Harbro Finans. I stedet er Magasin- og Illum-ejendommene altså gået til et konsortium bestående af Straumur og Alshair Fiyaz. Det islandske moderselskab er stadig i forhandlinger om et salg Mikael Goldschmidts gamle portefølje Atlas I, der bl.a. tæller ØKs gamle hovedkvarter. Og der er stor interesse, bl.a. fra institutionelle investorer forlyder det fra Island.