Magasin kårer Apple til 2012-kursraket

Efterspørgslen på Apples produkter vil kun blive større og større - bl.a. derfor kårer magasinet Fortune elektronikgiganten til at blive blandt de bedste aktier næste år.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples aktiekurs er på et årti drønet op fra cirka 10 dollar til over 400. Og spørger man det amerikanske magasinet Fortune, vil den udvikling fortsætte næste år.

Og det i en grad, så magasinet kårer Apple-aktien til at være på top 10-listen over de mest lovende aktier i 2012.

Fortunes liste indeholder også andre store nordamerikanske selskaber som Microsoft, Lockheed Martin og Intel. Listen er blevet til ved at magasinet har kigget på forholdet mellem prisen på aktien og virksomhedens overskud. Fortune har udvalgt selskaber som har en relativ lav price-earning og set på, hvad udsigterne er til større salg.

På baggrund af regnestykkerne og Fortunes eget ekspertholds vurderinger er Apple altså kommet med i det fine selskab. Det skyldes blandt andet, at Apples overskud svulmer hurtigere end aktiekursen stiger. Faktisk dobbelt så hurtigt. Dermed er price-earning-forholdet gået fra at være 14 sidste år mod 10 i år.

Trods verdensøkonomiens kraftige indvirkning på aktiemarkedet vurderer Fortune, at Apples aktiekurs vil stige i det kommende år. Det skal også ses i lyset af, at smartphone-markedet, som Apple for alvor er ved at få en mærkbar andel i, bliver ved med at vokse i dets vigtigste marked, USA.

Kinesernes stigende købekraft er også årsag til optimisme, mener magasinet, da den folkerige nations borgere for alvor er ved at få smag for de dyrere mærker som Apple og selskabets iPhone.

Derudover er Apple i front, når det kommer til tavle-PCer, og det marked ventes ifølge analysebureauet Gartner at vokse fra 64 millioner enheder i år til over 250 millioner næste år. Og alt tyder på, at Apple nok skal få sin luns af den stigning.

Endelig er det værd at tage med, at Apple under det nye lederskab kan være kommet tættere på at udbetale dividende. Selskabet har en svulmende pengetank, og mens den tidligere topchef, nu afdøde Steve Jobs, var en arg modstander af at dele med aktionærerne, så kan der være en ny stil på vej med den nye ledelse. Udsigten, til at der kan blive udbetalt dividende, gør også aktien mere interessant.

Alt i alt vurderer Fortune, at Apple har potentiale. Det selskab, der topper listen over potentielle store kursraketter i 2012, er Royal Bank of Canada. Den canadiske banksektor er sluppet relativt uskadt gennem krisen, og forventningerne til den bundsolide Royal Bank of Canada er høje.