Magasin-hus købt for to milliarder af pensionskæmper

Magasin du Nord-bygningen på Kongens Nytorv er overtaget af ATP og PensionDanmark.

Pensionskæmper køber Magasin-huset på Kongens Nytorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets mest kendte forretningsejendomme, Magasin du Nord på Kongens Nytorv, er igen kommet på danske hænder.

Ejendommen med egen metroindgang er overtaget fra britiske investeringsselskab Solstra, der fortsat er storaktionær i Bella Center. Køberne er to af landets største pensionspengetanke, ATP og PensionDanmark, som for tre år siden overtog Magasins bygninger i Lyngby, Odense og Aarhus.

Prisen for den cirka 55.000 kvadratmeter store ejendom fremgår ikke, men nærmer sig formentligt to milliarder kroner. De to nye ejere får hver 50 procent, og ATP Ejendomme skal administrere bygningen.

"Handlen har alle forudsætninger for en god ejendomsinvestering: Der er en lang lejekontrakt, en meget central beliggenhed, og så har Magasin under sine nye ejere haft en absolut fornuftig udvikling," siger Michael Nielsen, direktør for ATP Ejendomme, til Berlingske Business.

Han hentyder til, at det oprindeligt danskejede Magasin - som i årevis døjede med sløj indtjening og direkte tab - i 2009 blev overtaget af den britiske stormagasingigant Debenhams, som i forvejen havde en afdeling i Field's. Siden lykkedes det at få sort bundlinje i Magasin-kæden.

Nytårsaftensdag varslede børsnoterede Debenhams dog lavere overskud end hidtil ventet - men i Danmark går det fortsat fornuftigt, blandt andet med et fint julesalg, sagde økonomidirektør Peter Fabricius til Berlingske Business forleden.

Omtumlet tilværelse


Mens adskillige stormagasiner som Daells Varehus, Anva og Havemanns har måttet lade livet, så har Magasin formået at eksistere i over 140 år med Kongens Nytorv som det absolutte flagskib. De to sidste tiår har dog været noget omtumlede for stormagasin-kæden.

Efter flere år med store økonomiske problemer blev Magasin i 2006 overtaget af islandske Baugur som led i større et detailhandelsfelttog. Islændingene fik undervejs Solstra som medinvestor og endte selv i en konkurs. Mens Debenhams overtog selve driften af Magasin-forretningerne, fik Solstra det fulde ejerskab af bygningerne, som senere er blevet solgt fra.

Solstra har den britisk-pakistanske rigmand Alshair Fiyaz som storinvestor. Hans far grundlagde flere tekstilfabrikker i Pakistan, og i 1960erne flyttede familien til Europa; Alshair Fiyaz bor i London.

I 2012 blev Solstra medejer af Bella Center med Bella Sky-hotellet, som blev dyrere end ventet og efter åbningen har døjet med finanskrisen. I 2013 fremlagde Bella Center-direktør Arne Bang Mikkelsen imidlertid nye, store byggeplaner for Berlingske Business - med opbakning fra sin nye storaktionær, Solstra.