Magasin-ejer undskylder og dropper bonus

Krakkede Straumur, der i øjeblikket forsøger at overtage hele Magasin og Illum, har droppet et stærkt kritiseret bonusprogram. Programmet ville forgylde de ansatte, der er er i gang med at afvikle banken. Topchef undskylder.

Den islandske investeringsbank Straumur opgiver et voldsomt kritiseret afviklingsprogram, der ville give de ca. 45 ansatte en bonus på helt op til 450 mio. kr. for at realisere den krakkede banks aktiver, bl.a. Magasin og Illum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Den islandske investeringsbank Straumur opgiver et voldsomt kritiseret afviklingsprogram, der ville give de ca. 45 ansatte en bonus på helt op til 450 mio. kr. for at realisere den krakkede banks aktiver. De tæller bl.a. Magasin og Illums forretninger og bygninger, møbelkæden Biva samt aktieposter i Royal Unibrew, Nordicom og Nordic Property Assets.

"Efter respons fra kreditorerne har vi ændret vores planer og fjernet den foreslåede plan om incitamentbetalinger," hedder det i en meddelelse fra banken, der blev offentliggjort i mandags.

Banken understreger samtidig, at ethvert bonusprogram skal vedtages af den kommende ledelse, der skal sammensættes af kreditorkredsen, når en tvangsakkord efter planen er på plads i september.

De nye toner fra banken kommer efter en voldsom kritik, som tidligere beskrevet i Business, og en uforbeholden undskyldning fra Straumurs CEO.

Undskyld, Island
Det foreslåede bonusprogram mødte voldsom kritik ikke blot fra islandske politikere, der overtog banken i marts, men også fra f.eks. den store konservative morgenavis, Morgunbladid.

Kritikken fik Straumurs topchef Ottar Palsson til at give en formel undskyldning i Islands største avis, Frettabladid, i sidste uge:

"I lyset af diskussionen de seneste dage er jeg ikke tvivl om, at jeg selv og andre involveret i reorganiseringen burde have været mere opmærksomme på situationen i landet," skrev han og sluttede:

"Som CEO er jeg ansvarlig for, hvad der sker i selskabet, og jeg undskylder, på vegne af mig selv og selskabet, for det foreslåede system, der kun tog hensyn til situationen i andre lande og var ude af trit med realiteterne som vi islændinge står over for som nation."

Magasin-handel kører på skinner
Straumur er i øjeblikket langt med forhandlinger om en tvangsakkord, der skal give kreditorerne aktionærstatus og føre til en kontrolleret afvikling af bankens aktiver over de næste tre til fem år.

Seneste krølle på den øvelse er, at Straumur sammen med den pakistanske investor Alshair Fiyaz har dannet et selskab til overtagelse af både Magasins og Illums forretninger og bygninger, dog undtagen ejendommen på Kgs. Nytorv.

Dagbladet Børsen skriver torsdag, at denne handel hænger i en tynd tråd netop med henvisning til bonusprogrammet, men den sammenhæng afviser Straumurs danske direktør Oscar Crohn over for Business, og han fortæller, at overtagelsen af stormagasinerne så godt som er en realitet.

"Handlen kører helt som planlagt, der er indgået endelige aftaler, og der mangler kun formalia. Det er helt som, vi tidligere har meldt ud, og jeg ved ikke engang, om vi går ud med en meddelelse, når de sidste detaljer er på plads. Men det kan være, vi bliver nødt til det," siger han.