Magasin-ejer i betalingsstandsning

Islandske Baugur Group, der ejer bl.a. Magasin og Illum i Danmark har søgt om betalingsstandsning. Retten har ikke taget stilling til det endnu, så i yderste konsekvens kan det ende med en regulær konkurs(Opdateret 12.35)

Direktøren for Baugur Group, Jon Asgeir Johannesson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en islandsk virksomhed har problemer med at betale regningerne – denne gang en virksomhed særdeles kendt for sine store aktiviteter i Danmark.

I dag meddelte Baugur Group, der ejer bl.a Magasin og Illum i Danmark, at man er trådt i betalingsstandsning.

Bag Baugur Group står den islandske detail- og finansmand Jon Asgeir Johannesson, der overraskede dansk erhvervsliv, da han for fem år siden troppede op til et pressemøde på Kongens Nytorv for at fortælle, at han var den nye ejer af Magasin og Illum.

I en meddelelse på hjemmesiden skriver Baugur, at man er trådt i betalingsstandsning for at beskytte virksomhedens aktiver og tage hensyn til kreditorerne.

Aggressiv spiller
Baugur Group er på én og samme tid prototypen på en aggressiv islandsk spiller, der er vokset i eksprestempo de seneste år.

Samtidig skiller virksomheden sig dog ud, fordi det er privatejet. Det har nemlig været særdeles svært for offentligheden at få indsigt i sundhedstilstanden hos Baugur Group, fordi den som privatejet ikke har været forpligtet til at offentliggøre særlig mange detaljer om den finansielle situation.

Baugur er specielt kendt for sin store tilstedeværelse på den engelske detailscene, hvor den islandske virksomhed i 2006 og 2007 var en ivrig opkøber af detailkæder indenfor specielt mode- og smykkebranchen.

Baugur udspringer af en succesrig supermarkedskæde på Island, der fik vokseværk i takt med adgangen til billig kapital på de globale lånemarkeder, hvor Baugur på ekstrem aggressiv vis købte op i et hæsblæsende tempo.

Træt af kritisk dansk presse
Baugur er også kendt som tidligere storaktionær i Nyhedsavisen, et ejerskab der kostede dem et tab på ca. 500 mio. kr. Baugur har også været en stor spiller i ejendomsmarkedet, hvor bl.a. danske Keops blev købt og sidenhen fusioneret ind i Stodir-koncernen.

Pressen har ofte været kritisk i forhold til Baugurs meget aggressive vækst, som er blevet forsvaret indædt af Jon Asgeir Johannesson, der har kaldt den danske presse for negativ og snævertsynet i forhold til at forstå den ”nye islandske måde at drive forretning på”.

Han har bl.a. adskellige gange afvist, at det skulle være et problem for Baugur at finanskrisen kom rullende, som dermed øgede prisen på gæld. Jon Asgeir Johannesson sagde typisk, at koncernen havde masser af likviditet og i øvrigt ejede en række selskaber med positive pengestrømme, hvorfor de ændrede lånevilkår ikke ville påvirke dem synderligt.

I dag har virksomheden så taget det svære skridt at træde i betalingsstandsning, som er en aktion der tages i brug for at få arbejdsro til at forsøge at redde de sunde dele af en presset koncern.

Se billedserien fra Magasin

Læs mere om Magasin du Nord på AOK

Læs mere om Illum på AOK