Magasin-ejer bag giganttab i britisk bank

Tidligere Magasin-ejer Jón Ásgeir var en af storkunderne i skotske HBOS, hvor dårlige lån forårsagede en enorm nedskrivning på 117 mia. kr. for få dage siden. I forvejen er Ásgeir involveret i krakkene i Islands tre største banker.

Læs mere
Fold sammen
De islandske banker er med rette blevet hængt ud som meget dårligt drevede foretagender - ikke mindst i Storbritannien, hvor flere hundredetusinde kunder har tabt på islandske IceSave, og hvor politikere dygtigt har spillet på folkestemningen i det diploamtiske opgør om regningen.

Men ret skal være ret: Briterne kan selv. Det viser ikke mindst chokregnskabet fra skotske HBOS (nu Lloyds), der onsdag tog prisen som sæsonens dårligste bankregnskab med nedskrivninger for 13,4 mia. pund og et tab før skat på fire mia. pund.

Her stopper parallellen til Island dog ikke, for kigger man på storkunderne, kunne HBOS ligeså godt have været islandsk.

Udover Jón Ásgeir og hans krakkede Baugur-koncern - konkurs med en underbalance på ca. ti mia. kr. - tæller kundekredsen bl.a. spekulanten Robert Tchenguiz, der står over for et krav på over fem mia. kr. fra Kaupthing Bank, og retail-magnaten Philip Green, der i flere omgange har handlet med Baugur og en overgang forsøgte at overtage resterne.

Symbolet på "lette lån"
De britiske medier har naturligvis hæftet sig ved den enorme nedskrivning i HBOS, der først på året blev tvunget ind i Lloyds gruppen i en kreativ politisk løsning, da banken ellers ville være krakket.

Især retter fokus sig mod Peter Cummings, leder af HBOSs erhvervsafdeling og ifølge Times selve personificeringen af den letbenede lånekultur i Storbritannien.Cummings har arbejdet sig op fra bunden, og endte som den bedst lønnede i HBOS med en årlig løn på 2,4 mio. pund - endda højere end topchefens.

Hans høje løn skyldtes bl.a., at hans afdeling tjente styrtende på at formidle store lån til særligt ejendoms- og detailbranchen. På få år fik Cummings etableret en udlånsbog på svimlende 109 mia. pund - men naturligvis hjælper den slags indtægter småt, hvis lånene ikke kommer i hus igen, og det er netop sagen.

Cummings havde nemlig særdeles tætte forbindelser til en kreds af ekstremt risikovillige investorer, og stadig ifølge Times blev mange lån klaret "med et håndslag". Blandt dem altså også Jón Ásgeir, der dermed er indblandet i flere bankkrak end blot de islandske, hvor han var blandt de største lånere i alle de tre storbanker.