Mærsks vestafrikanske projekt stærkt udfordret af lave oliepriser

Maersk Oils dyre og hidtil lovende olieprojekt i Angola har store udfordringer, fremgår det af årsregnskabet

Mærsk leverede i dag samlet regnskab for hele 2014. Foto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lave globale oliepriser kan få konsekvenser for et af A.P. Møller-Mærsks mest lovende olieprojekter. Satsningen på at udvinde olie ud for Angola på Afrikas vestkyst, møder udfordringer fremgår det af årsregnskabet.

»Projektet er udfordret og der er forhandlinger igang med myndigheder, partnere og operatørerne,« skriver ledelsen.

Siden sommer er olieprisen stort set halveret.

Tidligere i år sagde topchef Nils Smedegaard Andersen til Berlingske Business, at Chissonga-projektet i Angola ville blive kraftigt udfordret af en oliepris på 80 dollar eller lavere. I øjeblikket ligger olieprisen på omkring 59 dollar. Projektet er et dybvandsprojekt, og der er derfor høje omkostninger ved at udvinde olien. Smedegaard Andersen har tidligere sagt, at Maersk Oil kun vil fortsætte, hvis projektet viser sig rentabelt, og den melding fastholdt han i dag efter regnskabet:

»Det kan også godt være, at når vi har studeret det i et stykke tid - det er jo et relativt stort fund - at vi pt ikke kan se, hvordan man kan gøre det rentabelt ved den oliepris, vi forudser. Og så beslutter man sig måske for at udskyde det i en periode. Men det er sådan noget, vi skal drøfte med vores partnere, og vi er ikke klar med en konklussion endnu,« siger Nils Smedegaard Andersen, »Men vi har ikke travlt, for det handler om at få den rigtige løsning.«

På trods af den lave oliepris fortsætter forhandlingerne med de angolanske myndigheder i 2015. En af de ting som er på forhandlingsbordet kan være en lavere skattebetaling.

Maersk Oil er noget mere optimistisk om olieaftalen i Qatar, som skal forlænges, inden den udløber i 2017. Aftalen er helt central for A.P. Møller-Mærsk, fordi Qatar i mange år har stået for en stor del af indtjeningen i hel gruppen.

»Forberedelser for den videre udvikling bliver diskutteret med Qatar Petroleum,« skriver ledelsen om samarbejdspartneren i landet.

I nogle perioder har Qatar således leveret op mod halvdelen af det samlede overskud i hele koncernen.

Overordnet forventer oliedelen i A.P. Møller Mærsk, Maersk Oil, et »betydeligt tab« på deres indtjening i 2015 som følge af det globale fald i oliepriser. I 2014 tjente oliedelen en mia. dollar, stort set som selskabet selv havde forventet. Det forventer, at det resultat bliver dårligere i dette regnskabsår.

Koncernen regner med at producere 265.000 tønder olie pr. dag, hvor den i 2014 producerede 251.000. De lavere oliepriser betyder dog, at indtjeningen alligevel forventes at blive mindre.