Mærsks oliepartner tæt på kollaps

Det er gået helt galt for olieselskabet OGX, der er en af A.P. Møller - Mærsks oliepartnere i Brasilien. Der kan slet ikke produceres så meget olie, som den karismatiske hovedaktionær Eike Batista ellers havde lovet.

Den brasilianske oliekonge Eike Batista. Hans formue er svundet ind fra 200 mia. kroner til en halv mia. kroner på få måneder.
Læs mere
Fold sammen

Der var næsten ingen grænser for, hvor godt det ville komme til at gå for Eike Batista og de investorer, der skød penge i brasilianerens selskaber. Kronjuvelen var olieselskabet OGX, som A.P. Møller - Mærsk har været partner med siden 2008.

Men i juli måtte OGX meddele, at der ikke er økonomi i selskabets tre eneste producerende oliebrønde. Kreditorerne fra en lang række banker over amerikanske General Electric til Abu Dhabis investeringsfond står derfor nu i kø for at minimere deres tab på investeringerne i Batistas forskellige selskaber.

Vilde løfter

A.P. Møller - Mærsk blev i 2008 tildelt to licenser i Campos-området ud fra Brasiliens kyst sammen med OGX, og Batista har gennem årene gjort sit for at blæse forventningerne til gigantiske oliemængder op. Så sent som sidste år citerede Reuters således Batista for, at der kunne være så meget som en milliard tønder olie i de to licenser. Det er næsten lige så meget, som A.P. Møller - Mærsk vurderer, at der kan være i alle Maersk Oils felter globalt.

Efter den seneste økonomiske katastrofemelding fra OGX i juli er der imidlertid ikke længere så mange, der tror på de fantastiske planer. Hos A.P. Møller - Mærsk forventer man ikke at få det store ud af partnerskabet længere, og topchef Nils Smedegaard Andersen glæder sig over trods alt ikke at have nogen forpligtelser relateret til partnerskabet længere.

»Vi har nogle andele i felter, som han udvikler. Vi har solgt noget af vores andele, så vi kun har 30 procent tilbage, og han betaler efterforskningsudgifterne. Så vi har ikke nogen umiddelbar økonomisk eksponering mod det,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Det var sidste år, A.P. Møller - Mærsk overlod en større andel af licenserne til OGX, og Batista forklarede dengang, at aftalen skyldtes, at OGX så endnu større potentiale end tidligere i de to licenser. Sådan lyder forklaringen fra Nils Smedegaard Andersen ikke helt.

»Vi har et samarbejdet med OGX i nogle blokke, hvor vi fandt noget, som vi ikke var sikre på, var kommercielt. Nogle gange er man heldig, og andre gange er man mindre heldig. Derfor reducerede vi vores andel, og vi har ikke nogen forpligtelser fremadrettet. Vi har ikke noget at udsætte på partnerskabet med OGX. Det har fungeret fint,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Mærsk tror stadig på Brasilien

A.P. Møller - Mærsk har dog ikke hele tiden betragtet OGX-felterne som uden potentiale. Så sent som i apriludgaven 2013 af Maersk Oils medarbejderblad The Source beskrives det, at OGX har planlagt tre efterforskningsbrønde i 2013 i netop det område.

Mærsks store håb i Brasilien er nu i stedet Itaipu-fundet, som man overtog en andel i med købet af SK Energys aktiviteter i Brasilien for omkring 13,5 milliarder kroner i 2010.

»De felter, vi købte af SK, indeholder et meget stort fund, der hedder Itaipu. Det er under vurdering for at finde ud af, hvor stort det er,« fortæller Nils Smedegaard Andersen.

Mens A.P. Møller - Mærsk intet har at udsætte på Batista, er der i den grad andre, der har fået det, efter at Batistas imperie kollapsede. Og værdierne er da også raslet ud af Batistas seks børsnoterede selskaber, der alle er relateret til råvarer eller infrastruktur i Brasilien.

Gigantisk formue væk

I marts sidste år lå Eike Batista så højt som nummer otte i Bloombergs milliardærindeks over verdens rigeste personer med en formue på næsten 200 milliarder kroner – baseret på værdien af Batistas aktieposter i selskaberne. Den seneste opgørelse viser, at Batista nu »kun« er god for omkring en halv milliard kroner.

Tilbage i 2010 proklamerede Batista ellers med vanlig høj cigarføring, at han i løbet af få år kunne blive verdens rigeste mand, men spørgsmålet er, hvad der er tilbage, når kreditorerne har fået deres.

Financial Times kunne tidligere på måneden fortælle, at det første sagsanlæg fra en række mindre investorer er på vej mod Batista. Det kommer, fordi han solgte aktier i OGX for et større millionbeløb få uger før den katastrofale melding om, at der ikke er økonomi i selskabets tre eneste producerende brønde. Andre investorer fortæller dog, at de fortsat tror på, at Batista kan få genoplivet sine forretninger, inden det er for sent.