Mærsks oliedel skifter strategi og vil købe op

Olieforretningen i A.P. Møller - Mærsk er på vej til at købe op for et beløb, som kan løbe op i nærheden af 100 mia. kroner. De nuværende oliefelter i det danske selskab er ikke lovende nok.

A.P. Møller-Mærsk bugner af penge. Det danske olieselskab har historisk været gode til at finde olie. Mest kendt er olien i den danske del af Nordsøen, men også i det lille gulfland Qatar har det danske selskab haft stor succes.
Læs mere
Fold sammen

Maersk Oil, oliedelen i A.P. Møller - Mærsk, sætter nu alt ind på opkøb. Forretningsområdet indstiller midlertidigt de dyre efterforskninger efter olie og satser i stedet hårdt på at købe sig ind i felter overalt på kloden. Det danske selskab kan nemt bruge flere end 70 mia kr. og måske op mod 100 mia. kr.

Den nuværende portefølje af oliefelter mangler kvalitet, lyder det fra Jakob Thomasen, Maersk Oils øverste chef. Vanskelighederne med at finde rentable felter er blevet tydeligere i takt med, at olieprisen over det seneste år er mere end halveret.

»Vores efterforskningsportefølje er relativt tynd, og den skal genopbygges. Vi har simpelthen ikke fundet områder, som er attraktive nok at gå ind i, og vores resultater på efterforskningssiden har heller ikke være prangende. Derfor tager vi en time out for at sikre, at efterforskninsgmaskinen virker,« siger Thomasen.

De nye planer kommer på et tidspunkt, hvor A.P. Møller-Mærsk bugner af penge, blandt andet fordi selskabet i forhold til andre lignende selskaber betaler en forholdsvis begrænset del af overskuddet tilbage til aktionærerne. Nils Smedegaard, adm. direktør for A.P. Møller - Mærsk siger, at der er betydelige beløb at købe op for i oliedelen.

»Vores gæld er siden 2009 nedbragt med 10 mia. dollar (67 mia. kr., red.). Så vi kan uden problemer købe for ti mia. dollar og sikkert også mere,« siger Smedegaard.

Det danske olieselskab har historisk været gode til at finde olie. Mest kendt er olien i den danske del af Nordsøen, men også i det lille gulfland Qatar har det danske selskab haft stor succes. Mange af de senere års forsøg har imidlertid indeholdt de samme mængder olie og gas som tidligere. Blandt andet har det danske selskab været tvunget til at opgive store planer i Brasilien og nedskriver med et stort milliardbeløb.

»Vi har haft en gennemgang af vores portefølje, og den har vist sig ikke at være så lovende, som den var engang. Samtidig har der været noget af vores tekniske arbejde, som kunne have fungeret bedre,« siger Jakob Thomasen.

Han siger, at selskabet i år og næste år i stedet vil fokusere på at købe op og i mindre grad på at bruge penge på efterforskning i de nuværende licenser. Mellem 2011 og 2013 brugte Maersk Oil næsten syv mia. kr. om året på at lede efter olie. Sidste år blev beløbet skruet ned til ca. 4,7 mia. kr. Nu kan det blive endnu lavere.

»I 2015 og 2016 tror vi, at det er et godt marked med ikke-organisk vækst. Der er mange olieselskaber, som reducerer deres portefølje og vil skaffe sig af med noget af det, som ikke passer til dem,« siger Thomasen.

Selskabet regner med at udvinde omkring 285.000 tønder olie om dagen i 2015. Det er det højeste tal i flere år og skyldes blandt andet, at der er er taget nye felter i brug i USA og i den britiske og danske del af Nordsøen. For nylig har selskabet også fået tilladelserne til at gå i gang med det store britiske felt Culzean og det norske Johan Sverdrup.

Men selskabet må generelt se, at olien fra den danske del af Nordsøen bliver mindre, og at det er usikkert, om Maersk Oil kan forsætte i Qatar, da regeringen i landet har sendt selskabets succerige område Al-Shaheen i udbud blandt også andre olieselskaber.

Vil købe, mens oliepris er lav

Vanskelighederne med at efterforske sig til nye, rentable oliefelter var blandt andet en af årsagerne til, at det danske selskab for nylig sløjfede målet om at nå 400.000 tønder om dagen.

I stedet vil Maersk Oil gøre alt for at finde opkøbsmuligheder i nye områder.

»Vi er klar til at købe enkelte aktiviteter eller hele porteføljer, som ikke passer til de andre olieselskaber. Det er mindre tænkeligt, at vi køber hele olieselskaber, men det kan komme til at ske,« siger Thomasen.

Hvor store beløb kan i købe op for?

»Vi kan gå efter nogle meget store handler, men nærmere kan jeg ikke komme det,« siger Thomasen.

Hvornår kan vi komme til at se de første opkøb?

»Vi er tålmodige og leder efter det rigtige for os, men jeg vil ikke sætte tid på. For mig er det vigtigt, at vi finder noget, som passer med de kompetencer, som vi har. Det tyder på, at olieprisen er lav, og vi arbejder med, at det skal være, mens olieprisen er lav, at vi skal gøre det,« siger Thomasen.

A.P. Møller - Mærsk fik sin første danske oliekoncession i 1962 og har historisk haft aktiviteter i mange lande spredt over hele kloden. Før årtusindskiftet blev der gjort forsøg på at finde olie i blandt andet Kina, Indonesien og Iran. Det blev aldrig nogen succes, og det danske selskab trak sig ud. Siden 2007 har Maersk Oil også forladt lande som Turkmenistan, Surinam, Colombia, Marokko og den tyske del af Nordsøen.

Mærsk overtager 11 havneterminaler: