Mærsks ikonstatus svinder med frasalg

Den specielle status, som A.P. Møller - Mærsk tidligere nød godt af i Danmark er ved at forsvinde. De mange frasalg er ved at skabe en mere typisk global virksomhed, siger ekspert.

Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsks betydning i Danmark er mindsket i de senere år i takt med, at virksomheden har solgt selskaber fra og i dag har langt færre ansatte i Danmark, mener ekspert. Ane Uggla – barnebarn af stifter A.P. Møller – understreger, at familien nu køber aktierne i Danske Bank ud af olie- og shippingkoncernen på grund af den lange historiske forbindelse mellem virksomheden og banken.

Martin Jes-Iversen, lektor i økonomisk historier fra CBS, mener, at handlen med bankaktierne er naturlig og følger et forløb, hvor A.P. Møller - Mærsk langsomt er blevet mindre dansk.

»Deres forankring i Danmark er historisk stærk, men deres operationelle aktiviteter er meget lidt danske. De er ikke længere en stor arbejdsgiver i Danmark og er derfor ikke længere den samme økonomisk magtfaktor,« siger Martin Jes-Iversen.

A.P. Møller har de seneste 15 år solgt en række af selskabets vidtforgrenede virksomheder. Maersk Medical, Maersk Data, Maersk Air og Roulunds Fabrikker hedder nogle af frasalgene. Siden er Dansk Supermarked og tirsdag en aktiepost i Danske Bank solgt fra. I perioden er også det store Lindøværft med masser af danske arbejdspladser lukket.

»A.P. Møller - Mærsk er stadigvæk en enestående og utrolig spændende virksomhed. Men når det er sagt, er der også sket en normalisering forstået på den måde, at hvor det tidligere var en dansk ikonisk virksomhed, der betød utrolig meget for Danmark, er det i dag en global koncern på linje med andre koncerner,« siger Martin Jes-Iversen.

Tirsdag besluttede A.P. Møller - Mærsk at sælge aktieposten i Danske Bank på 20 pct. En stor del af den bliver købt af stifterfamiliens selskab A.P. Møller Holding. Ane Uggla understregede, at beslutningen blandt andet er truffet på baggrund af det lange historiske bånd mellem de to virksomheder.

»Jeg er sikker på, at min farfar og far ville være enige i beslutningen om, at vi nu flytter aktieposten i Danske Bank,« sagde hun til Berlingske Business.

Hendes farfar, Arnold Peter Møller, købte sig i 1928 ind i banken i perioden efter krakket i Landsbanken, der efter flere navneændringer og fusioner i dag er blevet til Danske Bank. Han trådte kort efter ind som bestyrelsesformand i banken.

»Vi har ønsket at signalere, at ejerskabet af Danske Bank-aktierne er forankret. Vi har en lang historisk relation til Danske Bank, og den fortsætter. Vi tror på banken, vi håber, at vi kan gøre en god forretning, og vi er sikre på, at det er godt for baglandet, at der er ro om aktieposten,« siger Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Analytikere og investorer har længe set aktieposten i Danske Bank som en slags torn i øjet på rederiet A.P. Møller - Mærsk. Aktieposten hørte ikke til de egentlige forretningsaktiviteter og mudrede vurderingen af værdier og aktiviteter i den store koncern. Derfor er salget et ønske, som går i opfyldelse for mange.

Martin Jes-Iversen hæfter sig ved, at Ane Uggla først og fremmest fremhæver de historiske forbindelser som årsagen til handlen.

»Det er værd at bemærke, at Ane Uggla lægger vægt på de historiske forbindelser og ønsker at fastholde en ejerandel i banken. Mange har anset A.P. Møller - Mærsks aktiepost i Danske Bank, som skabt af en historisk relation, men man kunne også se den som en strategisk relation. Jeg synes, det er interessant, at Ane Uggla handler ud fra respekt for historien og gør noget som også giver god mening kommercielt,« siger Martin Jes-Iversen.