Mærsks havneselskab vil sikre vækst gennem kul og olie

Ændrede makroøkonomiske omstændigheder medførte i 2014 skuffende resultater for Mærsk-selskabet APM Terminals. Det får nu selskabet til at ændre strategi og for første gang nogensinde indlede målrettede investeringer i olie- og kulhavne.

Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Børsen.

Allerede i 2015 ønsker APM's topchef, Kim Fejfer, at kaste sig over nye forretningsområder og erhverve nye havneterminaler, der opererer med andre godstyper end den traditionelle containerforretning.

- Det er vores ambition at gennemføre ét eller to nye havneprojekter udenfor containersegmentet. Det kunne være at anlægge eller drive terminaler indenfor olie og gas eller tørlast som f.eks. landbrugsprodukter, kul eller metaller, siger Kim Fejfer til Børsen.

APM Terminals har tidligere investeret milliarder i containerhavne i blandt andet Nigeria og Rusland, men lave oliepriser og den verserende konflikt mellem EU og Rusland har bremset en ellers rivende økonomisk udvikling, hvilket har medført ordrenedgang for Mærsk-selskabet.

Senioranalytiker i Nykredit Markets, Ricky S. Rasmussen, vurderer, at selskabets nye satsning passer godt ind i Mærsk-konglomeratets overordnede ambitioner, og at APM ville kunne drage fordel heraf.

- Mærsk har masser af viden om havneoperationer indenfor både olie og råstoffer, som vil kunne skabe synergieffekter. Jeg er sikker på, at denne satsning bliver drøftet på tværs af forretningsbenene, siger analytikeren til Børsen.

- De (APM Terminals, red) er eksperter i havnedrift, så jeg er ikke i tvivl om, at virksomheden vil kunne skabe sig et fornuftigt afkast af de nye investeringer, tilføjer Ricky S. Rasmussen.