Mærsks afrikanske olieproduktion lader vente på sig

Investorerne i A.P. Møller - Mærsk må stadig vente på et klart svar på udsigterne af opstart af olieproduktion i det vigtige Angola-projekt.

Foto: Thomas Lekfeldt. Trods et godt kvartalsregnskab har Nils Smedegaard Andersen stadig grund til bekymring over Maersk Oil.
Læs mere
Fold sammen
Der går mindst fire år, inden der kommer gang i olieproduktionen i Maersk Oils vigtige Angola-projekt. Det fortalte administrerende direktør i A.P. Møller Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, onsdag i forbindelse med fremlæggelse af selskabets kvartalsregnskab.

Det var ellers en yderst tilfreds Nils Smedegaard Andersen, som i dag præsenterede regnskab for tredje kvartal. Topchefen for den store blå koncern udtrykte specielt glæde for den brede fremgang, som han kunne fremlægge med en opjustering for hele året som tegn på de gode takter.


Eneste malurt i bægeret i Mærsk-regnskabet er Maersk Oil, som leverer sit dårligste resultat siden 2009. Mens Mærsks andre ben står stærkt, så vakler Maersk Oil med en bundlinje på 1,1 milliarder kroner, mens markedet havde forventet et resultat på 1,6 milliarder kroner ifølge estimater fra SME Direkt.

»De høje oliepriser gør, at vores andel af produktionen i Qatar bliver en lille smule lavere, end vi havde regnet med,« siger Smedegaard.

Ifølge selskabet var resultatet desuden påvirket af vedligeholdelsesarbejde i Storbritannien og omstruktureringer af Tyra i Danmark.


Fremadrettet er et af de vigtigste områder for Maersk Oil Angola-projektet, og et af de store spørgsmål er, hvornår Mærsk indleder produktionen af olie fra Chissonga-felterne i det afrikanske land. Svaret var ikke krystalklart fra Nils Smedegaard Andersen, men top-chefen kom alligevel med en indikation på udsigterne.

»Vi har afleveret vores field development plan både for Chissonga og for det nabofelt, vi fandt tidligere på året, og som har forsinket processen nogle få måneder, fordi vi skulle lave lidt om på projektet for at få det med,« siger han.

Ifølge Smedegaard er det endelige godkendelser fra lokale aktører, der forhindrer ham i at sætte gang i produktionen i Angola.

»Afhængigt af hvor lang tid det tager for energiministeriet i Angola at godkende det, så håber vi at kunne få en start sent i 2017. Men det vil tiden vise,« siger Nils Smedegaard Andersen.


Et af problemerne for Maersk Oil er, at selskabets oliereserver er blevet udhulet, fordi man er hurtigere til at producere olie fra de eksisterende felter end til at finde ny olie og få fremgang i produktionen på nye felter. Men investorerne kan altså stadig ikke få et klart svar på, hvornår produktionen begynder i Angola, hvor selskabet gik ind i 2005. Det er ligeledes usikkert, hvor meget olie, Maersk Oil kan finde i Angola, og hvordan man får en rentabel produktion i gang.