Mærsk: Vores systemer bør virke igen på mandag

A.P. Møller Mærsk fortæller, at tirsdagens cyberangreb betyder, at antallet af bookinger er »betydeligt under gennemsnittet.« Systemerne skulle gerne virke igen mandag morgen.

Foto: ENRIQUE CASTRO SANCHEZ

A.P. Møller Mærsk forventer, at rederiets bookingsystemer igen er oppe at køre mandag morgen. De normale bookingsystemer har været nede, siden Mærsk tirsdag blev ramt af et omfattende cyberangreb.

I denne periode har Mærsk oprettet alternative og manuelle kanaler, som nogle kunderne har anvendt til at booke plads til containere på Mærsks skibe. Det er gået hårdt ud over rederiet, siger den kommercielle direktør i Mærsk Line, Vincent Clerc, som i hackersagen repræsenterer hele A.P. Møller Mærsk.

»Vi har stadig ikke det fulde overblik, men jeg kan sige så meget, at antallet af bookinger har været betydeligt under det gennemsnitslige niveau,« siger Vincent Clerc til Berlingske Business.

Det danske rederi modtager på en time normalt 3.300 bookinger­ på containere, hvilket svarer til en omsætning på ca. 40 mio. kroner i timen – ­eller en mia. kroner om dagen.

De seneste dage har Mærsks IT-afdeling kæmpet for at få de normale bookingsysterme til at køre igen, og mandag skulle de altså være klar. Vincent Clerc forventer, at Mærsk allerede mandag vil få et hav af bookinger fra kunder, som ikke har været i stand til at bestille plads til deres containere, mens systemet har været nede. Derfor er det stadigt for tidligt at estimere, hvor mange bookinger Mærsk er gået glip af.

Mens der stadig arbejdes hårdt for at gøre bookingsystemet klar til mandag morgen, når de asiatiske kunder vågner, går det fremad med Mærsks havneterminaler. Fredag er terminalerne i blandt andet Algier, Mumbai og Buenos Aires blevet genåbnet. Den travle terminal i Rotterdam volder dog stadig problemer, fortæller Vincent Clerk, der i øvrigt glæder sig over, hvor pænt Mærsks mange kunder har tacklet rederiets store problemer.