Mærsk vinder større andel af norsk kæmpefelt

Den norske stats særlige vurdering af Johan Sverdrup-oliefeltet har givet pote for A.P. Møller-Mærsk.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at de norske myndigheder har regnet på sagen, står konglomeratets datterselskab, Maersk Oil, nu til at eje af 8,44 pct. af det sammensmeltede kæmpefelt.

Det lyseblå olieselskab var ellers efter første forhandling med de fire andre partnere i feltet tilfreds med en ejerandel på 8,12 pct. Men den har en vurdering fra olie- og energiministeriet i Norge nu lavet om på.

Maersk Oil og partnerne kunne nemlig ikke alle blive helt enige om, hvordan rovet skulle fordeles, da flere olielicenser skulle lægges sammen til en, så derfor blev det overladt til de norske embedsmænd at finde en salomonisk løsning for procenterne.

Selskaberne kom selv i første omgang i marts frem til en fordeling, der hed 40,03 pct. til Statoil, 22,12 pct. til Lundin Petroleum, 17,84 pct. til Petoro, 8,12 pct. til Maersk Oil og endelig 11,89 pct. til Det norske oljeselskap. Men sidstnævnte var så utilfreds med sin andel, at det ikke underskrev planen og bad myndighederne skride ind.

Det skulle det måske aldrig have gjort. Det norske kommer i hvert fald ud af vurderingen med en ejerandel på 11,573 pct. - altså et lille fald.

Statsejede Petoro taber også på genfordelingen, da det går ned på 17,36 pct., mens Lundin Petroleum øger sin ejerandel til 22,6 pct. Statoils procentdel rokkes der ikke ved.

Det norske ministerium lægger nu op til, at parterne frivilligt underskriver en endelig aftale senest 15. august. Lykkes det ikke, vil regeringen fastsætte feltfordelingen ved lov.

Maersk Oils direktør, Jakob Thomasen, kaldte i marts fordelingen for "tilfredsstillende og rimelig".

- Det er som forventet. Man kunne selvfølgelig altid have håbet på mere, og frygtet mindre, men der er en masse detaljer i aftalen, som er gode for os, så alt i alt er vi tilfredse, sagde Jakob Thomasen den gang til Ritzau Finans.

Johan Sverdrup-feltet er et af de største i Norge i mange årtier. Feltet kræver i første fase 100 mia. kr. i investeringer over de næste fire-fem år. Første olie ventes i slutningen af 2019, og derefter vil produktionen i løbet af "nogle år" blive øget til et niveau omkring 315.000-380.000 tønder olie per dag.

Senere følger en fase to, der kræver nye gigantiske investeringer.

/ritzau/FINANS