Mærsk vil undersøge anklager om slaveløn

Mærsk tager anklager om slavelønninger og illegal arbejdskraft alvorligt og sætter nu en undersøgelse i gang.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en række alvorlige beskyldninger fra den australske fagforening Australian Workers Union (AWU) sætter rederigiganten Mærsk nu en undersøgelse i gang af forholdene for deres filippinske ansatte på en boreplatform i det vestlige Australien.

Fagforeningen anklager Mærsk for at betale filippinerne en slavelignende løn og for at have bragt dem illegalt ind i landet.

- Det er en sag, vi ser på med stor alvor, og vi har øjeblikkeligt igangsat en undersøgelse, siger Martin Fløjgaard, som er location manager i Maersk Drilling Australia.


Han oplyser, at der er tale om fire filippinske ansatte, som er rekrutteret gennem et lokalt bemandingsbureau i Perth.

- Indtil vi har fået et resultat af vores undersøgelser, har vi besluttet at suspendere vores kontrakt med pågældende virksomhed, fortæller Martin Fløjgaard. AWU, som er Australiens største fagforening, kritiserer også Mærsk for, at der ikke er nogle indrejsestempler i filippinernes pas.

Foreningen mener derfor, at den danske gigant gør sig skyldig i illegal handel med lavtlønnet arbejdskraft. Samtidig er fagforeningen stærkt kritisk over for filippinernes løn, som er knap 17 kroner i timen.

-

- Vores medlemmer på samme arbejdsplads tjener i gennemsnit 132.000 dollar om året (cirka 726.000 kroner), siger han.

Filippinerne arbejder på boreplatformen Mærsk Discoverer i et olie- og gasrigt område i den vestlige del af Australien. A.P. Møller-Mærsk fik sidste år et overskud før skat på 59,6 milliarder kroner. Det er det bedste resultat nogensinde i koncernens 106 år lange historie.

/ritzau/