Mærsk vil sænke farten i fremtiden

En ny undersøgelse viser, at rederierne ikke skader deres skibe ved at sænke farten for i kampen for at spare på brændstoffet.

Foto: Steffen Ortmann
Verdens største rederi A.P. Møller-Mærsk A/S forventer, at flere skibe vil sætte farten ned i fremtiden. Et studie har nemlig vist, at det ikke skader skibenes motorer, når farten sænkes.

Da Maersks skibe begyndte at sænke farten tilbage i 2007 på grund af stigende oliepriser, forventede man, at det kunne give tekniske problemer. Men der har der ikke været nogen skader som følge af den langsommere fart. Det forklarer Jan de Kat, der er teknisk seniorkonsulent hos Mærsk.Han tror også, at andre rederier vil følge Mærsks langsomme fart, skriver Bloomberg.

Den mest økonomiske hastighed for skibene er at sejle 10-15 knob, mens standardhastigheden er på 25 knob ifølge Mærsk, der har en flåde på omkring 500 skibe."Hvis du ser på den gennemsnitslige fart, så tror jeg, at den vil blive langsommere," siger Jan de Kat. Han forklarer, at der har været en masse bekymringer ved at sænke farten på skibene, men at man har fundet løsninger på bekymringerne.

Resultaterne fra den ny undersøgelse præsenteres i dag på et seminar i Bruxelles, hvor Mærsk deler sine erfaringer med den langsomme sejlads med andre rederier.

Siden juli 2008 er gennemsnitsfarten på alle skibe faldet med 28 procent. Rederierne har nedsat farten for at forsøge at spare på udgifter til brændstof. Omkring 90 procent af verdens handel bliver transporteret ved hjælp af skibe.