Mærsk vil bygge skibe til den amerikanske flåde

Mærsk amerikanske datterselskab Maersk Line Ltd. vil fremover ikke kun sejle for den amerikanske flåde. Nu vil man også bygge skibe til det amerikanske forsvar. Maersk Line Ltd. har lige afgivet bud på de første skibe, der samlet kan løbe op i en stor milliardordre.

I mere end 40 år har Maersk Line Ltd. arbejdet tæt sammen med det amerikanske forsvar. Rederiet har løst en lang række transport og logistik opgaver for flåden. Således har Maersk skibe deltaget i alle USA's militære operationer lige siden Vietnam krigen.

Men nu vil Maersk også til at bygge skibe til den amerikanske flåde, skriver maritimedanmark.dk

Ifølge nyhedsbrevet har Maersk Line Ltd. afgivet bud på at udvikle og bygge en række højhastigheds skibe af typen JHSV (Joint High Speed Vessels) til flåden. Skibenes opgave bliver at transportere en militærenhed på kompagnistørrelse komplet med alt udstyr til og imellem indsatsområder med høj hastighed. Skibene vil ikke være bevæbnede, men udstyres med et helikopterdæk. Projektet er et fællesprojekt mellem den amerikanske hær og flåde, og planen er at der skal bygges mindst otte skibe af den nye type.

På et møde tirsdag bekræftede Robert Bowers, program manager hos Maersk Line Ltd., at Maersk har afgivet et tilbud, efter at man har samlet et team der har erfaring med at bygge såvel militære som civile skibe.

Hvis Maersk vinder milliardkontrakten, vil konstruktionen blive lagt i hænderne på marinearkitekterne Gibbs & Cox og skibene i givet fald bygget på Derecktor Shipyards værft i Bridgeport, Connecticut.

De nye højhastighedsskibe vil ifølge Maersk Line Ltd. minde om nedskalerede udgaver af de højhastighedsfærger Stena Line i dag benytter bl.a. på det Irske Hav. Skibene vil i den militære udgave blive omkring 450 fod lange og stikke 15 fod eller mindre. Skibene udstyres med en rampe, der gør det muligt at lægge direkte til, ved de moler der f.eks. er kendt i mange udviklingslande. Tophastighed bliver på omkring 40 knob.

Pentagon har beregnet, at det første skib i serien må koste op til 150 millioner dollar, de næste i rækken 130 millioner dollar pr. stk. Maersk Line Ltd. driver i dag 30 skibe for den amerikanske flådes Military Sealift Command. Syv af Maersk Line Ltd's skib er blevet ombygget specielt til at løse militære opgaver.

RB-Børsen