Mærsk vil bruge 14 mia. på gigantisk britisk gasfelt

A.P. Møller-Mærsk skal bruge op mod 14 mia. kr. på at udvikle det store britiske gasfelt Culzean. Den første gas fra feltet vil blive udvundet fra 2019.

Foto: Maersk Oil
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk er klar til at bruge 14 mia. kr. på at udvikle Culzean-feltet, der er et af de største gasfund i de senere år i den britiske del af Nordsøen, fremgår det af en meddelelse fra det danske selskab.Feltet er det tredje vigtigste udviklingsprojekt i Maersk Oil efter det angolanske Chisonga-felt og det norske Johan Sverdrup. Selskabet forventer, at den første gas fra feltet vil blive udvundet i 2019.»Culzean er et nøgleprojekt for Maersk Oil,« udtaler Martin Rune Pedersen, der er direktør for Maersk Oil i Stobritannien.

Maersk Oil er operatør på feltet og ejer halvdelen af feltet. De øvrige deltagere i projektet er japanske JX Nippon med 34 pct og det BP-ejede Britoil med 16 pct. Den samlede udgifter til at udvikle feltet løber op i næsten 28 mia. kr., hvor A.P. Mærsk skal stå for halvdelen.

Maersk Oil forventer, at feltet vil producere, hvad der omregnet vil svare til 30-45.000 tønder olie om dagen.

Culzean blev fundet i 2008 og vil fuldt udviklet bidrage i 2020/21 med hvad der svarer til fem pct. af Storbritanniens samlede gasforbrug.

Nicky Morgan, britiske vicefinansminister, glæder sig i meddelelsen over udsigterne fra Culzean.

»Culzean og andre projekter forventes af stabe tusindvis af job over hele Storbritannien,« udtaler hun.

Olieproduktionen i Maersk Oil har i de senere år skuffet, fordi den faldende produktion fra den danske del af Nordsøen ikke er afløst af nye fund. Frem mod 2020 skal nye projekter i blandt andet Angola, Storbritannien og Norge løfte produktionen. Samtidig skal olielicensen i den lille golfstat Qatar forlænges.

A.P. Møller-Mærsk fremlagde i går et kvartalsregnskab, hvor selskabet opjusterede forventningerne. Men Nils Smedegaard Andersen, topchef i koncernen, sagde samtidig, at flere olieprojekter kunne bliver indstillet, pga. lavere forventninger til olieprisen.