Mærsk vil afmande dansk olies vugge

Dan-feltet i Nordsøen har været uvurderlig for det danske olieeventyr, og olieplatformen er vokset med succesen. Nu gør Mærsk dog klar til at afmande den platform, hvor olieeventyret begyndte.

Mærsk Olie og Gas' boreplatform »Dan F« i Nordsøen. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

»Det er gode gamle Dan Bravo, som ligger der,« siger helikopterpiloten, mens han krænger sit transportmiddel mod venstre, så passagererne kan se den lille platform i den store Nordsø. Piloten satte i 1985 rekord for fleste fangede torsk fra platformen, fortæller han. Om det er en god historie eller en god vittighed, blev passagerafdelingen i helikopteren aldrig klogere på, men selv om torske-anekdoten skulle være en and, så er der stadig masser af historie i Dan B-platformen.

Det var nemlig fra denne platform, at Maersk Oil i 1972 pumpede den første olie op i det, der skulle vise sig at blive et langstrakt råstofeventyr for Danmark. Lige siden de første sorte dråber har Maersk-mandskab i orange sikkerhedsdragter arbejdet og boet på platformen, men det er snart ovre. Der skal stadig produceres olie fra den aldrende installation, men det lyseblå olieselskab gør nu klar til at afmande platformen, så Dan B fremover vil tjene en ubemandet satellit.

En stor succes

Hvis helikopteren havde landet på »Dan Bravo«, ville man kunne se, hvorfor platformen roligt kan undvære sine logerende. Cirka tre kilometer væk fra platformen ligger den store »Bravo Foxtrot«, der i dag er hovedplatformen på det store Dan-felt. Her kan der bo 95 borebisser mod de otte på Dan B, og her hentes der olie op fra 90 brønde mod 13 ved Dan B. Den større og nyere platform er et vidnesbyrd om, at succesen med Dan-feltet blev større, end alle – inklusive Maersk Oil – havde regnet med i begyndelsen af 70erne. Feltet er stadig i produktionen og producerer lige over 30.000 tønder olie om dagen. Det er et stykke fra rekordårene lige efter årtusindeskiftet, hvor Dan leverede over 100.000 tønder om dagen, men taget i betragtning af Dan B oprindeligt var bygget til producere olie i 25 år, er det en bedrift.

Nu rykker de sidste boende borebisser snart fra Dan B-platformen. Olien vil stadig komme fra både platform og felt, hvor sidstnævnte har stået for tæt ved 28 pct. af den samlede danske olieproduktion.