Mærsk varsler lukning af vitalt gasfelt

Nervecenteret for gasproduktionen i Nordsøen vil blive lukket i 2018, lyder det fra Maersk Oil. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for Danmark.

Selskabet meddeler således, at man vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018. Op til årsskiftet har der været forhandlet om en forlængning af aftalen om gasfeltet, men Mærsk vurderer ikke, at det er muligt at køre videre på en økonomisk rentabel måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største gasfelt og en helt central i brik landets energiforsyning bliver nu lukket, oplyser Maersk Oil.

Selskabet meddeler således, at man vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018. Op til årsskiftet har der været forhandlet om en forlængning af aftalen om gasfeltet, men Mærsk vurderer ikke, at det er muligt at køre videre på en økonomisk rentabel måde.

»Vi har stadig ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet, og en sikker lukning vil derfor påbegynde med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018,« siger Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at Maersk Oil fra 1. januar næste år vil begynde at tildele ressourcer til det arbejde, der skal til for at nedlukke Tyra-feltet.

Tyra er et nervecenter for gasproduktionen i Nordsøen, og af den årsag vil det have vidtrækkende konsekvenser, hvis platformen lukker. Derfor er der også blevet spekuleret i, om Tyra vil blive renoveret, så produktionen kan fortsætte.

Artiklen fortsætter under billedet:

Tyra-feltet er et af de centrale knudepunkter i den danske del af Nordsøen og modtager olie og gas fra en lang række andre felter, før de bliver sendt i land. Omkring 90 pct. af al dansk naturgas går gennem feltet, der blev fundet i 1968 og har været i produktion siden 1984. Fold sammen
Læs mere

Omkring 90 pct. af al dansk naturgas går gennem feltet, der blev fundet i 1968 og har været i produktion siden 1984. Allerede tilbage i april lød det fra Mærsk, at man vil lukke ned for produktionen, hvis der ikke blev fundet en aftale af 2016.

»Produktionen fra Tyra Øst og Vest vil lukke ned fra oktober 2018, hvis ikke det i løbet af 2016 lykkes at identificere en økonomisk rentabel løsning,« sagde Martin Rune Pedersen, der er direktør for Maersk Oil Denmark til Berlingske Business dengang.

Det helt centrale spørgsmål på Tyra-feltet har været holdbarheden af platformene. Det skyldes såkaldt indsynkning, der betyder, at platformene synker i takt med, at undergrunden under bliver udvundet. Siden 1987 er den sunket fem meter ned i Nordsøen. Det danske olieselskab oplyser, at der er blevet investeret mere end én milliard kroner på at forstærke strukturene de sidste 15 år, men at det ikke er nok til at sikre en sikker produktion på Tyra-feltet.

Maersk Oil er operatør på Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium. Det ejes af A.P. Møller-Mærsk (31,2 pct.) af, Shell (36,8 pct), Nordsøfonden (20 pct.) og Chevron (12,0 pct.).