Mærsk udpeges som stor taber efter Trump-sejr

A.P. Møller - Mærsk er en af de virksomheder i den europæiske transportbranche, som vil blive ramt allerhårdest af Donald Trumps valgsejr, vurderer banker.

ARKIVFOTO 2016 af Mærsk CEO Søren Skou til et pressemøde d. 22. september 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller – Mærsk udpeges som en af de store tabere i den europæiske transportsektor efter republikanernes kandidat Donald Trump i nat vandt det amerikanske valg og fra januar bliver USAs 45. præsident.

»Blandt de selskaber, som vil blive mest påvirket i den europæiske transport- og logistiksektor inkluderer Mærsk, hvor containerraterne sandsynligvis kan lide under en forværret ubalance,« hedder det fra David Kerstens, analytiker i investeringsbanken Jefferies.

Onsdag morgen er aktier i A.P. Møller – Mærsk faldet 2,6 pct. Blandt de store danske aktier er det kun vindmølleselskabet Vestas med et minus på 6 pct. som har tabt mere.

»Risikoen for voksende protektionisme kan afspore et opsving i verdenshandlen,« hedder det fra David Kerstens.


BUSINESS LIVE: FØLG UDVIKLINGEN HELE DAGEN PÅ DE FINANSIELLE MARKEDER

Donald Trump har under valgkampen foreslået at lægge told på import til USA, og det vil sandsynligvis udløse modreaktioner fra andre lande og alvorligt skade containerrederierne.

Fragtraterne er faldet til historiske lave niveauer, og rederierne taber masser af penge.

»Containervolumerne forventes at at vende lidt tilbage med moderat vækst fra 1 pct. i fjor til 2 pct. i år, men udsigterne for næste år ser meget mere usikre ud efter det amerikanske valg,« vurderer Kerstens.

Sydbank udpegede inden at handlen på det danske aktiemarked begyndte kl. 9 især virksomheder inden for transport og energi, som dem der blev hårdest ramt.

Analysechef Jacob Pedersen forventer stor usikkerhed generelt på markedet og siger, at det lige nu er et åbent spørgsmål, hvor længe usikkerheden vil præge aktiemarkedet. Han peger på, at efter briterne stemte sig ud af EU vendte investorerne tilbage efter de første dages panik og fokuserede igen på områder som de lave renter, lavvækst, regnskaber og økonomiske nøgletal.

»Dette fokus vil også ret hurtigt genindfinde sig i aktiemarkedet. Vi forventer dog alligevel, at usikkerheden omkring, hvad Trump-æraen vil bringe, kommer til at resultere i større end vanlige kursudsving i en rum tid,« hedder det fra Jacob Pedersen.

A.P. Møller – Mærsk understregede for et par dage siden, at selskabet foretrækker en verden med flere frihandelsaftaler. Det er tanker som er lodret imod det USA's næste præsident Donald Trump planlægger. Han har ført en kampagne, hvor frihandelsaftalerne er blevet stemplet som katastrofale for den amerikanske økonomi.

Men det danske selskab vil en anden vej end Trump.

»I USA vil vi som altid arbejde for, at der er konkurrencedygtige rammebetingelser for at drive virksomhed. Vi håber i den forbindelse også på, at USA på sigt bliver klar til at indgå i nye handelsaftaler, der kan fremme økonomisk vækst hjemme og hos handelspartnere,« hed det fra Anders Wurtzen , chef for lobbyaktiviteterne i A.P. Møller – Mærsk, i en mail til Berlingske.