Mærsk trækkes ind i brasiliansk bestikkelsessag

A.P. Møller - Mærsk afviser beskyldninger om bestikkelse i forbindelse med en kontrakt med det brasilianske statsejede olieselskab Petrobas.

Mærsk er endt i en bestikkelsessag i Brasilien, men den danske virksomhed afviser beskyldningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P Møller - Mærsk står foran beskyldninger om at have brugt bestikkelse til at få en kontrakt på plads med det brasilianske statsejede olieselskab Petrobas. Men den danske virksomhed afviser anklagerne.

Det skriver Financial Times.

Ifølge avisen er rygterne om bestikkelse kommet frem i weekenden i det brasilianske medie Época, som hævder, at Mærsk har betalt en brasiliansk broker for at hjælpe med at få aftalen med Petrobas på plads. Mægleren, Gandra Brokerage, har angiveligt betalt bestikkelsespenge til Paulo Roberta Costa, som på daværende tidspunkt havde en chefstilling i Petrobras og blandt andet var ansvarlig for brændstofforsyning.

Mod betaling skulle Paulo Roberta Costa have indgået kontrakter med Mærsk.

Mærsk afviser anklagerne og siger ifølge Financial Times, at det er almindelig praksis at bruge brokers i shipping-industrien, og at Mærsk ikke har noget at gøre med Paulo Roberta Costa fra Petrobas. I en officiel meddelelse gentager Mærsk sin politik om arbejde imod korruption.

»Bestikkelse og kickbacks er strengt forbudt for alle ansatte i Mærsk og tredjepart, som arbejder med selskabet,« lyder det i meddelelsen.

Kickbacks er for eksempel penge, der betales for at komme »øverst i stakken,« og det foregår næsten altid i forbindelse med en mellemmand.
Época påstår, at Costa i alt har modtaget 2,8 millioner dollar, svarende til 15,3 millioner kroner, i kommission mellem 2006 og 2010 via mægleren Gandra.

Beskyldningerne om korruption er kommet frem i forbindelse med en større undersøgelse af Petrobas i forbindelse med efterårets valg i Brasilien. Sagen er et tegn på, hvor svært det er for udenlandske virksomheder at lave forretning med statsejede selskaber i Brasilien, specielt i valgår.

Mærsk har traditionelt opereret over hele verden, og Brasilien har med en markant økonomisk udvikling været et interessant marked for det danske selskab.

»For at fortsætte den udvikling har Brasilien behov for mange af de ydelser, Mærsk kan tilbyde og derfor har det brasilianske marked stort potentiale. Mærsk har i mange år været til stede i Brasilien og derigennem opnået gode forretninger på ordentlig vis for alle repræsenterede forretningsenheder i landet,« siger Anders Würtzen, chef for public affairs i Mærsk i en kommentar til Berlingske Business.