Mærsk-topchef skal til hemmeligt møde med Merkel, Macron og von der Leyen om et stærkere Europa

Mærsk-topchefen sætter sig onsdag til middagsbordet med den franske præsident, den tyske kansler og EUs kommende kommissionsformand. Målet? 900 mia. kroner til europæisk innovation og udstikning af den fremtidige retning for Europas industri.

Når en eksklusiv klub fra toppen af europæisk erhvervsliv onsdag mødes med Merkel, Macron og von der Leyen, er det for at drøfte, hvordan Europa igen kan placere sig forrest i verdens teknologiske kapløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvis alt går efter planen, kan Søren Skou, topchef for A.P. Møller - Mærsk, onsdag eftermiddag klokken lidt i 17 give hånd til den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, under lune himmelstrøg. Sidstnævnte har nemlig indbudt en lille flok fra toppen af europæisk erhvervsliv til møde og middag i den sydfranske by Toulouse.

Det forlyder desuden, at EU-Kommissionens kommende formand, Ursula von der Leyen, deltager.

»Jeg ser frem til at give mit indspark til såvel EU-Kommissionens nye formand som regeringscheferne fra Tyskland og Frankrig sammen med de andre deltagere,« skriver Søren Skou i en e-mail til Berlingske.

De to statsoverhoveder og den kommende kommissionsformand skal mødes med European Round Table for Industry (ERT), som er en lille organisation bestående af direktører og bestyrelsesfolk for Europas allerstørste virksomheder.

Fra klokken 17 til 18 onsdag er der et formøde på rådhuset, le Capitole, i Toulouse, mens middagen begynder klokken 19 i en officiel bygning en god kilometer derfra.

På deltagerlisten findes blandt andet administrerende direktører fra Total, Volvo, Vodafone og andre fra toppen af europæisk erhvervsliv.

Et stærkere Europa

Snakken vil falde på Europas industri – og på hvordan den kan være med til at styrke Europas position i verden. Det viser en udvidet dagsorden med konklusioner forud for mødet, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Én sætning beskriver hovedtemaet for topmødet som »et møde om styrkelse af Europas plads i verden med innovation, en del af en langsigtet industripolitik for Europa, som afgørende faktor«.

Fra ERT er meldingen meget enslydende.

»Mødet er en mulighed for, at ledere fra et tværsnit af europæiske industrivirksomheder kan tilkendegive deres synspunkter om nogle af tidens nøglespørgsmål og på det igangværende arbejde med at opbygge en fornyet strategi for Europas industri,« skriver en talsperson for ERT i en e-mail til Berlingske.

Søren Skou, topchef for A.P. Møller - Mærsk

»Jeg vil opfordre til, at EU øger de midler, der er afsat til forskning og innovation for at sikre, at Danmark og Europa ikke falder bagud i det globale kapløb om at forstå og kontrollere nye teknologier.«


Den mulighed glæder Søren Skou sig til at gøre brug af, og han oplyser desuden, at han både tager derned for at bidrage til det europæiske mål og for at tale Danmarks sag.

»For mig handler det om at bidrage til det fælles mål om at sikre, at europæiske og danske virksomheder også i fremtiden kan være globalt konkurrencedygtige, da det skaber vækst, beskæftigelse og velstand i Europa og ikke mindst Danmark,« skriver han til Berlingske.

900 milliarder til innovation

I dokumentet fremgår det, at fremtidens vækst, beskæftigelse og velstand skal sikres via innovation og et EU, der bruger flere penge på det.

Det Europæiske Råd skal 17. og 18. oktober forhandle om rammerne for EUs finanser fra 2021 og frem til 2027, og her vil ERT opfordre til, at EU investerer endnu mere i innovation.

Specifikt ønsker ERT, at der bruges 120 mia. euro (ca. 900 mia. kroner) på Horizon Europe, som er et EU-program, der skal fremme forskning og innovation med særligt fokus på at gøre europæisk industri mere konkurrencedygtig.

Det mål er Søren Skou enig i.

»Jeg vil opfordre til, at EU øger de midler, der er afsat til forskning og innovation for at sikre, at Danmark og Europa ikke falder bagud i det globale kapløb om at forstå og kontrollere nye teknologier,« skriver han.

Topchef for A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, mener, at en langsigtet strategi for Europas industri også er essentiel for, at danske virksomheder kan konkurrere globalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Tyskland og Frankrig i centrum

Det fremgår desuden af dokumentet, at strategien er, at Frankrig og Tyskland skal stå i spidsen for kampen om de ambitiøse investeringer i europæisk innovation. De skal altså op imod medlemslande, der vil kæmpe for, at EUs budget skal mindskes.

Tidligere på onsdagen mødes den tyske forbundskansler og den franske præsident til en snak om tysk-franske relationer i en tid, hvor Brexit, der står til at skulle afvikles 31. oktober, hastigt rykker tættere på.

Når Toulouse leverer bagtæppe til Emmanuel Macrons møde med Angela Merkel samt lederne af Europas industri, er det givetvis ikke helt tilfældigt. Ud over sit elskværdige klima huser Toulouse nemlig også flyproducenten Airbus’ hovedsæde – en virksomhed, som producerer en stor del af sine fly i Tyskland.