Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Timelønnen for hele Mærsk-koncern endte pænt i 2022.
For lidt mere end 23 million kroner rullede der ind i overskud i hver eneste time af 2022.
Indtjeningen i Danmarks største virksomhed sluttede nemlig på mere end 200 milliarder kroner – et overskud, der aldrig tidligere er set herhjemme. Det er blandt andet sket ved hjælp af en skattebetaling, der ligger markant under, hvad stort set alle andre danske virksomheder betaler.
Men der er ikke meget at gøre ved det, siger selskabet nye topchef, Vincent Clerc. For det særlige skattesystem blandt rederierne sikrer, at Mærsk og andre danske rederier kan konkurrere på verdensmarkedet.
»Vi betaler alt det, som er lovpligtigt både i Danmark og uden for Danmark. Vi har haft nogle usædvanlige år, men det, som er vigtigt nu, er, at vi går mod en tid, hvor konkurrence og dygtighed bliver enormt vigtigt igen. Der er det supervigtig, at vi har lige vilkår med dem, vi konkurrerer med«
Årsagen til, at Mærsk betaler relativt lidt til den danske statskasse, er den såkaldte tonnageskatteordning.
Lav skatteprocent
Den betød, at Mærsk i 2022 blot betalte godt seks milliarder kroner i skat, eller hvad der svarer til lidt over tre procent af indtjeningen. De penge er den skat, som Mærsk betaler globalt, og den danske statskasse står til at modtage et langt mindre beløb.
Skatteprocent er faldet fra tæt ved fire procent i 2021, selvom indtjeningen i Mærsk er steget. Årsagen er, at rederierne siden 2001 har haft tonnageskatten, der blev indført for at afholde de danske rederier fra at udflage deres skibe. Rederierne betaler derfor en form for vægtafgift pr. skib mod til gengæld at slippe for almindelig selskabsskat.
»Gik vi væk fra det, ville det stille Mærsk i en situation, hvor det ville være enormt svært at konkurrere, og det ville have stor betydning for ikke bare Mærsk, men for hele den sektor, som skaber enormt mange job,« lyder det fra Vincent Clerc.
Ordningen har dog været udsat for stor kritik, og sidste år sagde overvismand Carl-Johan Dalgaard, at systemet ikke længere er tidssvarende.
»Tonnageskatten er en begunstigelse af rederierhvervet. Det er en ordning, som overordnet på samfundsplan må anses for ikke at være hensigtsmæssig. Derfor mener vi, at man bør rulle den skattebegunstigelse tilbage,« mener Carl-Johan Dalgaard, der udover at være overvismand også er professor i økonomi ved Københavns Universitet.
400.000 kroner hvert minut
Mærsk tjente samlet 203 milliarder kroner efter skat i 2022 – eller hvad der svarer til næsten 400.000 kroner i hvert eneste minut sidste år. Det er med længde den største indtjening, en dansk virksomhed nogensinde har haft.
Forklaringen er den enorme efterspørgsel på fysiske produkter, som opstod under og i forløbet efter coronapandemien. Vestlige forbrugere kunne ikke bruge deres penge på koncerter, sportsbegivenheder og den slags. I stedet bestilte de fladskærme, nye sko og varer, som typiske bliver produceret i Asien.
Samtidig har der været lange ventetider i nogle havne, og det har gjort kapaciteten ombord på fragtskibene endnu mere værdifuld.
»Det har været ekstraordinært at slå danmarksrekord på indtjening. Og det er selvfølgelig en fantastisk fornemmelse at kunne gøre det,« siger Vincent Clerc.
Mærsk-direktøren, der onsdag holdt sit første pressemøde som topchef, mener ikke, at den lave skat har nogen betydning for resultatet.
»Det, som har skabt det her resultat, er ikke skatten, for vi var under det samme skattesystem i 2019, 2020 og 2021. Resultatet er kommet efter den medvind, vi har haft på markedet, og det som vores kollegaer har ydet i 2022,« sagde Vincent Clerc på pressemødet.
Mærsk betalte samlet 6,3 milliarder kroner i skat. Til sammenligning var Novo Nordisks skattebetaling for 2022 på 14,5 milliarder kroner, hvoraf de 9,2 milliarder kroner tilfaldt den danske statskasse, viste årsregnskabet fra medicinalkoncernen for nylig. Novos skat er betalt ud af et overskud før skat på 69,1 milliarder kroner – og altså væsentlig under overskuddet før skat i Mærsk på knap 210 milliarder kroner.
Nu kigger Mærsk ind i en tid, hvor fragtraterne kommer til at falde. Allerede sidst i 2022 begyndte raterne at falde, og Mærsk varsler, at overskuddet på driften i år falder til mindre end en tredjedel af, hvad det var i 2022.
Det betyder, at Mærsk forventer at opnå et driftsresultat på mellem 55 og 76 milliarder kroner for 2023
»Vi har en bekymring om andet halvår og de mange nybygninger, som, vi kan se, kommer ind. Vi ved ikke præcis, hvilken betydning det vil få. Men der er ingen tvivl om, at når vi kommer ind i mere normale tider, skal vi være mere skarpe på omkostningerne,« sagde Vincent Clerc på pressemødet.
Aktierne i Mærsk bliver onsdag handlet uden de store udsving.