Mærsk tæt på at slukke dansk gaseventyr

Det kan være slut for Danmarks største gasfelt, Tyra. Platformen er nedslidt, og det er ikke længere rentabelt at investere, selv om der stadig er store mængder gas i området.

Tyra-feltet er et af de centrale knudepunkter i den danske del af Nordsøen og modtager olie og gas fra en lang række andre felter, før de bliver sendt i land. Omkring 90 pct. af al dansk naturgas går gennem feltet, der blev fundet i 1968 og har været i produktion siden 1984. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsk er tæt på at lukke et af Danmarks vigtigste gasfelter, selv om der fortsat er betydelige værdier i undergrunden. Feltet er nedslidt, og det danske olieselskab kan ikke længere gøre det store Tyra-felt rentabelt. En meget markant udvikling, kalder en professor Mærsks beslutning.

Tyra-feltet er et af de centrale knudepunkter i den danske del af Nordsøen og modtager olie og gas fra en lang række andre felter, før de bliver sendt i land. Omkring 90 pct. af al dansk naturgas går gennem feltet, der blev fundet i 1968 og har været i produktion siden 1984.

»Produktionen fra Tyra Øst og Vest vil lukke ned fra oktober 2018, hvis ikke det i løbet af 2016 lykkes at identificere en økonomisk rentabel løsning,« siger Martin Rune Pedersen, der er direktør for Maersk Oil Denmark.

Indsynkning

De to Tyra-felter står for ca. en tredjedel af Danmarks gasproduktion og er det største danske gasfelt og det sjettestørste oliefelt.

Feltet er udsat for såkaldt indsynkning, der betyder, at platformene synker i takt med, at undergrunden under bliver udvundet. Siden 1987 er den sunket fem meter ned i Nordsøen. Dansk Undergrunds Consortium (DUC), som A.P. Møller - Mærsk ejer feltet gennem, er af sikkerhedsmæssige grunde tvunget til at investere store beløb for at opretholde produktionen.

»Der er stadigvæk betydelige værdifulde gasressourcer derude, og derfor arbejder vi på højtryk sammen med DUC for at finde ud af, hvad der er mulige langsigtede løsninger for området. Vi kigger både på, hvilke tekniske løsninger og på hvilke økonomiske rammevilkår der skal til,« siger Martin Rune Pedersen.

Han siger, at Maersk Oil i løbet af 2016 vil træffe den endelige beslutning om det historiske felt, der har produceret 40 pct. af al dansk naturgas. Opgiver det danske selskab feltet, bliver det lukket i efteråret 2018. Men lige nu taler selskabet med myndighederne om at finde en løsning.

»Vi kigger på, hvad der er bedst for Danmark, og lige nu har vi en dialog om det. Vi taler med de relevante myndigheder om emnet, men så længe den dialog pågår, og så længe arbejdet ikke er færdigt, er det svært at være mere specifik om, hvad der skal til,« siger Martin Rune Pedersen.

Ønsker I en ændret skattebetaling?

»Der er forskellige modeller for, hvad der skal ske. Men jeg kan ikke være mere specifik, så længe arbejdet er i gang.«

Hvad vil det koste at opretholde produktionen?

»Det kommer an på, hvilken løsning der bliver valgt, men det er selvfølgelig adskillige milliarder kroner, som vi taler om. Det er en betydelig investering.«

Hvad sker der med DUC, hvis produktionen fra Tyra ophører?

»Vi har stadigvæk betydelige aktiviteter fra den sydlige del af Nordsøen. Vi forventer stadig at kunne holde dem i drift.«

Nogen ville måske mistænke jer for, at den her meddelelse også kommer for at lægge pres på politikerne?

»Vi tager den her beslutning om at informere markederne under gældende lovgivning. Derfor skal vi sende en meddelelse ud til gasmarkederne nu.«

Overvejer I at lukke andre af DUCs felter?

»Tyra-feltet er der, hvor vi har indsynkningen, fordi det er så stort et gasfelt. Der er ikke andre af vores felter, som har så stor indsynkning,« siger Martin Rune Pedersen.

Skelsættende skridt

Professor Erling Stenby, institutdirektør for DTU Kemi, siger, at hvis Tyra bliver lukket, vil det være skelsættende for Danmarks aktiviteter i Nordsøen.

»Det vil være to meget forskellige scenarier, om der er en Tyra-platform i produktion, eller om der ikke er det. På den måde er udmeldingen fra Mærsk meget markant,« siger Erling Stenby.

Han fortæller, at nordmændene har erfaringer med at løfte platforme, som over årene er synket. Det er blandt andet sket på det enorme Ekofisk-felt tæt ved den danske Nordsø-sektor.

»I slutningen af 1980erne hævede man Ekofisk-feltet i Norge. Dér satte man en seks meter forlængelse ind på alle ben på alle platforme. Det er meget kompliceret og dyrt. Men man ved, at det kan lade sig gøre,« siger Erling Stenby.

A.P. Møller - Mærsk ejer 31,2 pct. af DUC, mens Shell sidder på 36,8 pct., og Chevron har 12 pct. De sidste 20 pct. har Nordsøfonden, som er ejet af den danske stat.