Mærsk starter rædselsår med fald over hele linjen

A.P. Møller - Maersk går som ventet voldsomt tilbage i først kvartal af 2016, og omsætningen falder mere end analytikerne havde ventet. Dog tjener Danmark største virksomhed mere på driften, end markedet ventede.

Nils Smedegaard Andersen administrerende direktør for i A.P. Møller - Mærsk har netop afleveret et af koncernens mest ventede kvartalsregnskaber i et stærkt presset marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Lave oliepriser og lave fragtrater fornægter sig ikke i A.P. Møller - Mærsks netop offentliggjorte regnskab for første kvartal 2016. Holdt op mod regnskabet for de første tre måneder af 2015 er der tilbagegang over hele linjen.

Omsætningen falder med omkring to mia. dollar, mens driftsindtjeningen har taget en dukkert på en milliard dollar. Disse fald afspejler sig i den grad på bundlinjen, hvor Danmarks største virksomhed er gået tilbage fra et overskud på 1,5 mia. dollar i første kvartal 2015 til nu bare 224 mio. dollar.

Det er særligt Maersk-gruppens to hovedben, olie og shipping, der er i vanskelligheder. Maersk Oil, der som andre olieselskaber er ramt af det benhårde olieprisfald, giver underskud på 29 mio. dollar, mens verdens største containerrederi, Maersk Line, giver et meget beskeden overskud på 32 mio. dollar ud af en omsætning på 4,9 mia. dollar. For at understrege den vanskellige situation, som Maersk Line er i, så fragter shipping-benet faktisk større mængder containere end sidste år, men fordi fragtraterne er så lave, som de er, så er omsætningen faldet fra 6,2 til 4,9 mia. dollar.

Den store, positive overraskelse er uden tvivl Maersk Drilling, der faktisk oplever fremgang i 2016 sammenlignet med 2015, hvor et samlet analytikerkors i øvrigt havde forventet tilbagegang.

A.P. Møller - Mærsk

I mio. dollar1. kvartal 20161. kvartal 2015Ændr.
i pct.
Omsætning8,53910,547-19%
Driftsresultat4901823-73%
Nettoresultat2241572-86%
Egenkapital35,80436,948-3%
Egenkapitalrente2.515.9-84%

»Mærsk Gruppen leverede et underliggende resultat på USD 214 mio. i første kvartal. Markedsforholdene er stadig udfordrende, og vi tilpasser fortsat vores omkostninger til de nye vilkår og opretholder gode operationelle resultater på tværs af forretningen. Vi fastholder vores fokus på at styrke Gruppens position i markedet og har gennemført opkøb indenfor APM Terminals og Maersk Oil, og i Maersk Line har vi forsvaret vores position som markedsledere,« udtaler Nils Smedegaard i forbindelse med regnskabet.

Mærsk-topchefen kan dog glæde sig over, at koncernen præsterer bedre end markedet havde ventet. Faldet i omsætningen er godt nok dybere, end analytikerne havde troet, men driften både før og efter af- og nedskrivninger slår markedets forventninger.