Mærsk søsætter sin største Nordsø-investering i årevis

Dansk Undergrunds Consortium (DUC) med A.P. Møller - Mærsk i spidsen investerer nu flere end 4,5 milliarder kroner i en stor udvidelse af Tyra-feltet, der skal sikre yderligere 50 millioner tønder over de næste 30 år. Det er DUCs største investering i Nordsøen siden 2007.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap er serviceeftersynet af Nordsøaftalen afsluttet uden en skattestigning for A.P. Møller - Mærsk og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC), før den største investering i seks år sættes i værk. Hele 800 millioner dollar, over 4,5 milliarder kroner, investerer DUC nu i en udvidelse af Tyra-feltet, som ventes at give yderligere 50 millioner tønder olie og gas over en 30-årig periode.

»Det er et stort projekt, som vi har undersøgt og evalueret på i to-tre år, og nu er vi så klar til at igangsætte investeringen. 50 millioner tønder svarer til omkring et års produktion fra Maersk Oils danske operationer, og det er nødvendigt med så store investeringer, hvis vi skal sikre produktion mange år endnu,« siger Mark Wallace, landechef for Maersk Oils danske forretning.

Investeringen er en udvidelse af Tyra Sydøst og indebærer en ny ubemandet platform, rørledninger og boring af 8-12 horisontale brønde, som hver bliver omkring seks kilometer lange.

Masser af olie tilbage

Den massive investering er et klart bevis for, at der fortsat er et stort uudnyttet potentiale i den danske del af Nordsøen, selv om produktionen siden 2005 har været faldende.

»Vi er i gang med at evaluere to-tre lignende projekter, som måske kan blive til noget i løbet af de næste 12-18 måneder. Desuden er der et uudforsket potentiale i den danske del af Nordsøen, som vi undersøger, men vi vil ikke kunne iværksætte et projekt af denne størrelse hvert år, og dermed vil produktionen i Nordsøen over tid være faldende. Men vi regner med produktion i hvert fald 30 år endnu,« siger Mark Wallace.

Ifølge Nordsøfondens tal er der til dato rundt regnet produceret 20 pct. af de 11 milliarder tønder olie, som man har estimeret, at der ligger i den danske undergrund. Det forventes, at der med de nuværende teknologier kan produceres omkring 30 pct. af den danske undergrunds ressourcer. Men for hver procent indvindingsgraden øges, vil der kunne produceres 110 millioner tønder olie. Det er mere end den nuværende totale årlige produktion fra den dansk sokkel.

Selv om den fastholdte skattesats for DUC efter eftersynet af Nordsøaftalen – med en effektiv skattesats på godt 60 procent – ikke er den direkte årsag til, at gigantinvesteringen søsættes nu, så har afklaringen hjulpet på A.P. Møller - Mærsks lyst til at investere yderligere i Nordsøen.

»Resultatet af serviceeftersynet giver DUC basis for fortsatte investeringer, og det støtter vores investeringslyst,« siger landechefen.

Også Energitilsynets beslutning sidste år om, at DONG Energy skal sænke taksten for transport af gas fra Nordsøen til land markant har øget Mærsks investeringslyst i Nordsøen.

Åben dør for opkøb

»Et konkurrencedygtigt olie- og gaseksportnetværk er meget vigtigt, når man laver så store investeringer,« siger Mark Wallace.

Mens DUC, der udover A.P. Møller - Mærsk tæller britisk-hollandske Shell, amerikanske Chevron og Nordsøfonden, er tilfreds med skatteeftersynet, så har flere af selskaberne uden for DUC – især tyske Bayerngas og amerikanske Hess – til gengæld været højlydte i deres utilfredshed, fordi de nu skal betale mere i skat. Men vel at mærke kun det samme i skat, som DUC-selskaberne har betalt siden 2004.

Hvis de helt vil trække sig ud af Nordsøen, som truslen har lydt, så er A.P. Møller - Mærsk ikke afvisende over for at kigge på deres felter og licenser.

»Hvis noget kommer til salg, så vil det blive evalueret på linje med alle andre muligheder globalt, men vi koncentrerer os umiddelbart om at udvikle mulighederne i vores egne licenser,« siger Mark Wallace.

Den store investering kommer også til at gavne danske underleverandører, ikke mindst nordjyske Bladt Industries, der skal stå for platform og ben på den nye installation, som ventes opført i slutningen af 2014.

Dansk tilbud var billigst

»Bladt Industries gav det mest konkurrencedygtige tilbud i en international kontrakt-runde. Det er positivt, at en dansk virksomhed kan konkurrere om sådanne projekter,« fortæller Mark Wallace.

Målet er at få den første olie fra de nye boringer i 2015, mens der som led i projektet i alt skal bores 8-12 horisontale brønde i perioden 2015-2017.