Mærsk-søfolk får særlig anerkendelse af FN

Kaptajn Dick S. Danielsen og hans besætning på Charlotte Maersk hædres efter heltemodig indsats ved brand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kunne have gået grueligt galt ved den 11 dage lange brand om bord på containerskibet Charlotte Maersk i juli sidste år.

Skibet havde forladt havnen Port Klang i Malaysia og lå 45 sømil fra havnen, da voldsomme flammer stod 12 meter op i luften. Branden var opstået i en container med farligt gods og udviklede sig eksplosivt.

Der var fare for, at branden ville brede sig til en container om bord med flydende gas. Men en heltemodig kamp mod flammerne fra skibets danske kaptajn, Dick S. Danielsen, og hans 20 mand store besætning afværgede katastrofen.

Derfor belønnes de nu af FN's internationale søfartsorganisation, IMO, der har tildelt besætningen en særlig anerkendelse for den heltemodige indsats.

- Der er ingen tvivl om, at de gik langt ud over, hvad man kunne forvente af en skibsbesætning, også henset til den betydelige fare, siger Andreas Nordseth, der er direktør i Søfartsstyrelsen.

Det blev overvejet at forlade skibet, men besætningen valgte at bekæmpe branden og var stærkt medvirkende til slukningen. Besætningen var klar til at bekæmpe branden syv minutter efter alarmen havde lydt.

I det første døgn var de alene om at det, men fik derefter assistance. Ingen af de 21 besætningsmedlemmer om bord kom til skade.

Kaptajn Dick S. Danielsen giver sin besætning æren for prisen:

- Jeg er meget glad og tilfreds. Det styrker mit indtryk, at vi gjorde noget særligt i disse dage på Charlotte Mærsk. Jeg er meget stolt af besætningen. De gjorde virkelig alle de rigtige ting, siger Dick S. Danielsen.

Sammen med sin besætning modtager kaptajnen anerkendelsen i forbindelse med, at "2011 IMO Award For Exceptional Bravery at Sea" uddeles ved med IMO's generalforsamling i november.

Selve prisen tildeles en sydkoreansk kaptajn.

Prisen blev første gang uddelt i 2007 og uddeles på baggrund af nomineringer fra medlemslande og interesseorganisationer.