Mærsk skyder milliardsamarbejde i gang: Vil opvarme aarhusianernes boliger

A.P. Møller Holding har indgået en aftale med Aarhus om at anvende varmt vand fra undergrunden som en del af fjernvarmeforsyningen i byen.

A.P. Møller Holding og Aarhus underskriver aftale om at hente varme op fra jorden. Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og Samir Abboud, direktør for geotermi i A.P. Møller Holding, præsenterer planerne. Fold sammen
Læs mere

Aarhus og A.P. Møller Holding indgår et samarbejde om i fremtiden at bruge varmt vand fra undergrunden som en væsentlig del af varmeforsyningen i Danmarks næststørste by.

Fonden, der blandt andet har kontrollen med A.P. Møller - Mærsk, har tidligere sagt, at den ønsker at investere et tocifret milliardbeløb i det varme vand fra undergrunden og forudser et eksporteventyr på højde med vindmøllebranchen.

»Geotermi må meget gerne gå hen og spille en central rolle i fremtiden. Det her er noget, mange andre lande kigger på, og jeg håber, at det kan blive et nyt dansk erhvervseventyr,« sagde Lars Chr. Lilleholt (V), der er energi-, forsynings- og klimaminister, på et pressemøde i forbindelse med, at aftalen blev underskrevet tirsdag.

Det nye projekt kommer til at løbe over 30 år, og ambitionen er, at det på et tidspunkt skal kunne forsyne 100.000 aarhusianere med varme.

Fonden har tidligere sagt, at målet er at bygge geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder. Det er ud over Aarhus også i Aalborg, København og Nordsjælland. Ambitionen hos A.P. Møller Holding er, at geotermi skal levere 30 pct. af fjernvarmen i Danmark, og selskabet ser også stort eksportpotentiale.

Aarhus er valgt, fordi geologiske undersøgelser har vist, at undergrunden under byen egner sig særligt godt til geotermi.

»Det her kan være det første skridt mod at ændre hele Danmarks fjernvarmeforsyning,« siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Partnere har tirsdag underskrevet en aftale, der indebærer, at de første boringer begynder i 2019. Afhængigt af resultaterne vil de første geotermiske anlæg kunne blive bygget fra 2021 til 2024.

Projektet er blevet til, fordi A.P. Møller Holding tager hele efterforsknings- og driftsrisikoen over de næste 30 år. Det betyder ifølge aftalen, at fjernvarmekunderne ikke risikerer en pludselig ekstraregning. A.P. Møller Holding ville ikke sige præcist, hvor meget der bliver investeret – blot at der er tale om et milliardbeløb.

Mærsk-aktionærerne vælger at gå ind i projektet efter i to år at have arbejdet med, hvordan erfaringerne fra olieudvindingen i Nordsøen gennem mere end 40 år kan bruges andre steder.

»Vi tager ansvar for det her fra vugge til grav, så der ikke kommer uforudsete udgifter,« siger Samir Abboud, der er direktør for geotermi i A.P. Møller Holding.

De geotermiske anlæg vil flere steder komme til at ligge to kilometer under Aarhus. Undersøgelser vil senere afgøre, hvor præcist det bliver.

A.P. Møller Holding har i de senere år udvidet sin portefølje af virksomheder. Ud over stemmeflertallet i A.P. Møller - Mærsk ejer fonden også 20 pct. af aktierne i Danske Bank og har i forbindelse med en større strategisk forandring i A.P. Møller - Mærsk også overtaget tankrederiet Maersk Tankers.

Indtil videre indtager geotermi en meget perifer rolle i det danske varmesystem. Blot 0,1 procent af fjernvarmen kommer fra det varme vand i undergrunden, og der er kun bygget tre relativt små anlæg i Danmark. Der er flere velegnede steder til at udbygge geotermi, men der er også områder, som blandt andet omkring Odense, hvor det ikke er muligt.

A.P. Møller Holding har Mærsk-arvingen Robert Uggla som adm. direktør, og med ham har selskabet også startet en ny kapitalfond, som skal have fokus på Afrika. A.P. Møller Holding har tidligere sagt, at de vil oprette et selskab, som udelukkende skal have fokus på geotermi. Danfoss er med som en strategisk samarbejdspartner, men A.P. Møller Holding bliver eneejer og kommer med alle pengene.