Mærsk skruer op for jagten på oliereserver i Nordsøen

Er Nordsøen ude? Nej, siger Maersk Oils danske landechef, der fortsat vil vride olie ud af sine felter og måske også af andres. Den danske oliekoncern holder alle døre åbne for Nordsø-forretningen.

Direktør for Maersk Oil Danmark, Martin Rune Pedersen, Esbjerg. Foto: Ole Joern
Læs mere
Fold sammen

Rettelse: I denne artikel fremgik det tidligere, at Maersk havde indvundet 19 pct. af Dan-feltet, og at indvindingsgraden var 28-29 pct. Der skulle retteligt have stået 19 pct. af Nordsøens olie, og at denne olie har en indvendingsgrad på 26-28 pct. Vi beklager.

Det er en blæsende dag på Maersk Oils »Dan F«-platform i Nordsøen. I stålkæmpens hjørnekontor er Maersk Oils landechef i Danmark, Martin Rune Pedersen, i gang med at gennemgå sine power point slides.

En gang hver tiende minut afbryder platformens højtaleranlæg ham med en besked fra en borebisse til en anden om at ringe på »6.748, tak« eller »7.311, tak«. For produktionen på det aldrende Dan-felt kører på fuld tryk, mens landechefen holder sit oplæg, og sådan skal det gerne fortsætte, lyder Martin Rune Pedersens hovedpointe:

»Der er stadig stort potentiale i Nordsøen. Der er nogle, der har en fornemmelse af, at vi er ved at lukke og slukke. Det er vi ikke. Der er stadig store volumener herude,« siger landechefen.

Maersk Oil er dedikerede omkring Nordsøen, forstår man. Estimater vurderer, at der stadig ligger en milliard tønder olie i undergrunden vest for Danmark, og mange af dem skal hentes op af Maersk. Men hvor stor en del af denne volumen afhænger af, hvor stærkt til stede Maersk Oil vælger at være, og her holder den danske landechef alle døre åbne i jagten på de mange tønder.

Levetid til 2042

1.850 meter under Martin Rune Pedersens fødder ligger det måske bedste eksempel på, hvor store mængder der stadig er i Nordsøen. Det enorme Dan-felt var det første, som Maersk hentede olie op fra, og det er stadig en stor bidragyder til produktionen i Nordsøen. Selv om det lyseblå olieselskab har haft produktion på Nordsøen siden starten af 70erne, så har man kun hentet 19 procent af Nordsøens olie op, og det forventes, at der kan udvindes så meget som 26-28 procent fra de svære kalkreservoirer.

Dan-feltet har derimod en indvindingsgrad på over 30 pct. og dermed skulle feltet gerne være i produktion frem mod udløbet af DUCs eneretsbevilling i 2042.

Så langt havde man dog ikke set olien strække sig tilbage i 70erne, og blandt andet derfor brugte Maersk Oil sidste år fem milliarder kroner på at vedligeholde platforme, rørledninger og brønde i Nordsøen. For virksomheden ser stadig et stort potentiale i sine nuværende aktiviteter, men Martin Rune Petersen medgiver, at det på tværs af Nordsøen ikke er gået godt nok med at finde nye felter.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at hele Nordsøen har været ramt af, at der ikke har været den store succes med efterforskningsboringer. Der har været nogle enkelte store felter som Johan Sverdrup og Culzean, og vi er med i dem. Men hvis man kigger på det generelt, så har et ikke være tilfredsstillende for Nordsøen. Så der er en udfordring der.«

Ved den nylige kapitalmarkedsdag i A.P Møller - Mærsk Gruppen gjorde koncernchef Nils Smedegaard Andersen det klart, at konglomeratet finansielt kan spille med meget store muskler og lave opkøb i den tunge milliardklasse. Der har fra flere sider været spekuleret i, om en del af den tunge pengekasse kunne komme på arbejde i Nordsøen.

Ifølge Martin Rune Pedersen er det i hvert fald en mulighed, som Maersk Oil holder åben:

»Vi overvejer altid, hvor mange penge vi vil bruge på efterforskning, og hvordan får vi bygget en portefølje op, så vi har mulighed for at vælge de bedste ud. Men som vi også har sagt som virksomhed, så kan det også være gennem opkøb, som vil passe ind i vores portefølje.«

Er der felter, som ikke er producerende nu, som kunne være interessante?

»Vi kigger generelt på, hvad der er tilgængeligt på markedet. Men jeg kan dårligt blive mere specifik. »

Men I kigger også på felter, der allerede producerer?

»Vi kigger på hele spektret, og ser hvad der kunne være interessant for os. Og det kan være, at noget af det kommer samlet, og noget af det kommer enkeltvis. Det har vi ikke lagt os fast på.«

Maersk har sammen med resten af DUC produceret over 2,2 milliarder tønder olie i Nordsøen siden 1972.

Berlingske Business var inviteret med ud på Dan-feltet af Maersk Oil.