Mærsk skal hente oliepenge i udlandet fremover

A.P. Møller - Mærsk hentede mindre olie op i Nordsøen i 2006 end året før. Produktionen i Nordsøen faldt 6 pct. i 2006, og det bliver fremover de udenlandske investeringer der skal drive væksten i oliedivisionen af A.P. Møller - Mærsk.

Der er især store forventninger til Qatar, hvor Mærsk Olie og Gas i december 2005 indgik en aftale om udbygning af oliefeltet Al Shaheen for 31 mia. kr. Milliard-investeringen gjorde med et slag Qatar til Mærsk Olie & Gas' vigtigste marked efter Nordsøen.

- Produktionen i Nordsøen er toppet. Den flader lidt ud eller bliver lidt lavere i de kommende år, og det er ikke der, væksten skal komme for Mærsk Olie & Gas. Væksten i fremtiden skal komme fra de udenlandske investeringer. De har investeret mange penge i Qatar, og der venter vi, at produktionen kommer væsentligt op fra 2009 og frem, siger aktiechef Tue Østergaard fra investeringsbanken Gudme Raaschou til RB-Børsen.

Dansk Undergrunds Consortiums, DUC's, 14 oliefelter i Nordsøen producerede i 2006 samlet 106 mio. tønder olie, mens den samlede produktion i 2005 var på 113 mio. tønder.

Mærsk Olie & Gas ønsker ikke at kommentere produktionstallene, men påpeger, at produktionen i 2006 er i overensstemmelse med det forventede.

Det var ventet, at den samlede olieproduktion i 2006 blev lavere, da Mærsk Olie og Gas tabte en uges produktion i september ved at lukke de danske felter i Nordsøen for vedligeholdelse.

Analytiker Steven Brooker fra investeringsbanken Enskilda vurderer, at der til trods for produktionsfaldet stadig er masser at hente for Mærsk Olie og Gas i Nordsøen. Samtidig mener han, at det Mærsk taber i den danske del af Nordsøen, bliver hentet i udlandet.

- Hvis du korrigere for nedlukningen, producerer Mærsk Olie & Gas 2-3 pct. mindre olie end i 2005. Det er lidt som ventet. Jeg synes folk skal kigge lidt længere frem. Mærsk Olie & Gas laver for tiden 155 boringer i Nordsøen, og med dem vil Mærsk kunne fastholde eller endda øge sin produktion i Nordsøen. Der er stadigvæk masser at høste for Mærsk i Nordsøen, siger analytikeren til RB-Børsen.

RB-Børsen