Mærsk ser lys i en iskold olietid

A.P. Møller - Mærsks hårdtprøvede olieforretning er klar til at kaste sig ud i et større gaseventyr i Nordsøen. Maersk Oil investerer i omegnen af 15 mia. kr. i britisk gasfelt, der vil kunne dække hele Danmarks forbrug flere år frem.

Jakob Thomasen vurderer, at man kan komme i gang med produktionen i 2019. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Det har regnet ned med dårligdomme over alverdens olieselskaber, der over det seneste år har set deres indtægtsgrundlag modtage den ene kæberasler efter den anden. På blot 12 måneder er prisen på råolie blevet banket helt i bund og har nærmet sig prisniveauerne fra finanskrisen. I dag koster en tønde olie under halvdelen af, hvad den gjorde for et år siden.

Olieprisfaldet har også ramt Maersk Oil. Det illustreres meget godt af, at selskabet så sent som i sidste uge meldte ud, at det har planer om at lukke tre oliefelter i Nordsøen helt eller delvist, fordi det ganske enkelt ikke er rentabelt at fortsætte.

I april annoncerede Maersk Oil, at der skulle fyres 200 medarbejdere på grund af olienedturen. Og ved A.P. Møller - Mærsks regnskabspræsentation midt i august slog de lave priser selskabets oliemålsætning ud af kurs, da Maersk Oil skrottede sin vision om at producere 400.000 tønder olie om dagen mod lidt over 300.000 tønder i dag.

»Det er ikke et udtryk for, at vi opgiver at blive et olieselskab, der laver mindst 400.000 tønder om dagen. Men vi kan ikke i dag sige, at det kommer til at ske i 2020. Og vi kan heller ikke sige, hvordan det sker, fordi markedet simpelthen er mere volatilt,« sagde Mærsks topchef, Nils Smedegaard Andersen, på en telekonference i forbindelse med regnskabet.

Lidt til smilebåndet

På ryggen af rækken af dårlige historier kunne Mærsks olieforretning mandag endelig præsentere lidt til smilebåndet, da selskabet meddelte, at det har fået grønt lys til at indlede et større gaseventyr i den britiske del af Nordsøen.

Efter en formel blåstempling fra de britiske myndigheder er Maersk Oil sammen med to partnere klar til at investere knap 31 mia. kr. i Culzean-projektet. Ud af den samlede investeringsramme bidrager Maersk Oil med lige knap halvdelen.

»For os som virksomhed bringer det os et godt skridt videre mod vores ambition om at være blandt de fem største olie- og gasproducenter i Nordsø-området i 2020. Det er en meget vigtig del af vores portefølje, så det er super tilfredsstillende, at vi har fået godkendelsen, så vi nu kan begynde at bygge og bore,« siger Maersk Oils direktør, Jakob Thomasen.

Produktionen fra Culzean-feltet begynder i 2019 og forventes at kunne køre i 13 år. Feltet vil på toppen af sin ydeevne kunne producere, hvad der svarer til fem pct. af Storbritanniens gasforbrug. Det svarer rundt regnet til forbruget i Danmark i et helt år. Helt konkret forventer Maersk Oil, at feltet vil give et afkast på 60.000 til 90.000 tønder olieækvivalenter om dagen, hvoraf selskabets andel svarer til investeringen på lige knap halvdelen.

Det er planen, at det danske selskabs godt 15 mia. kr. store satsning med tiden vil blive koblet sammen med fremtidige fund i området.

»13 års produktion er fantastisk, men en af ideerne bag projektet er også, at fremtidige fund i området kan blive tilknyttet det her anlæg. Og vi har en del licenser i området, som gør, at vi håber, at vi kan forlænge levetiden på anlæggene på en økonomisk fordelagtig måde,« siger Jakob Thomasen.

Skal finde flere hundrede medarbejdere

Culzean-projeket, der er placeret omkring 145 kilometer øst for Aberdeen, har siden 2011 haft status af nøgleprojekt i Maersk Oils langsigtede vækstplan for den britiske del af Nordsøen. Jakob Thomasen lægger da heller ikke skjul på, at han er lettet over, at selskabet nu endelig kan tage hul på det store gaseventyr.

Det store fund betyder, at Maersk Oil frem mod produktionsstarten i 2019 skal på udkig efter flere hundrede nye medarbejdere.

»Vi estimerer, at det her direkte og indirekte giver omkring 6.000 job. Af dem regner vi med, at vi på mere eller mindre permanent basis vil have 400 job, der direkte er tilknyttet os, men det er klart, at der bliver en masse aktivitet både i den tid, hvor vi bygger og borer, og i den tid, hvor vi producerer,« siger Jakob Thomasen

Ud af de 400 medarbejdere bliver omkring 300 ansat direkte i Maersk Oil, mens resten af stillingerne ligger hos underleverandører.

A.P. Møller - Mærsk består i dag af fem forretningsområder. De to centrale er Maersk Line og olieselskabet Maersk Oil. Derudover har koncernen Maersk Drilling, der udlejer boreplatforme, havneselskabet APM Terminals, mens det sidste område er en blanding af flere mindre selskaber, som er relateret til shippingindustrien.