Mærsk sejler videre til terroranklaget Qatar mens rivaler trækker sig

Mens flere af rivalerne trækker følehornene til sig, holder Maersk Line fortsat liv i søhandlen med terroranklagede Qatar.

Arkivfoto. Verdens største containerskib 'Mærsk Mc-Kinney Møller' i Aarhus Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Qatar er kommet i søgelyset, efter at nabostater som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater samt en række andre lande i sidste uge besluttede at afbryde al kontakt og handel, herunder containerfragt. De omkringliggende lande anklager Qatar for at støtte militante islamistiske grupper i Syrien og Yemen og for at blande sig i andre landes anliggender.

Qatar har afvist alle beskyldningerne, men situationen er endt i en diplomatisk krise, og i shippingbranchen er konsekvensen blevet, at ingen skibe må sejle til eller fra Qatar fra de boykottende lande.

Det har fået rederier som Cosco Shipping, Evergreen Marine og OOCL til at stoppe med at tage imod nye bestillinger af fragt til Qatar, mens de overvejer situationen, skriver nyhedsbureauet Reuters søndag.

Hos danske Maersk Line, der er verdens største containerrederi og ejet af A.P. Møller-Mærsk, er man dog klar til at tage imod kundernes containere. Fredag offentliggjorde rederiet en nødløsning: at sejle de strandede containere ind til Qatar gennem Salalah i Oman. Og lørdag blev løsningen gjort permanent, så der nu igen kan bestilles fragt via Qatars hovedstad, Doha.

- Vi har nu åbnet for at acceptere fragt til/fra Qatar, som bliver fragtet via Salalah. Vi vil betjene Doha for vores kunder på vores egen feeder-tjeneste til/fra Salalah, skrev Maersk Line på sin hjemmeside lørdag.

Det er fortsat ikke muligt at sejle til fra de boykottende lande, der tæller Saudi-Arabien, Emiraterne, Bahrain, Egypten og Yemen. Men fra andre destinationer er der ingen problemer.

- Vi vil opdatere jer (kunderne, red.) næste uge om rateniveauerne fra 1. juli for at fortsat tilbyde pålidelig betjening af dette marked, skrev Maersk Line endvidere lørdag om Qatar-planerne.

Det første skib sejler fra Oman 19. juni og ankommer i Doha 25. juni. Denne streng sejler hver tiende dag, oplyser Maersk Line.