Mærsk scorer olielicens ved Grønland

Syv olieselskaber har netop fået licens til at lede efter olie og gas i Baffin Bugten ved Vestgrønland. Mærsk og DONG var blandt de vinderne.

Grønlands regering har givet grønt lys for, at syv olieselskaber kan prøve lykken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønlands regering, Naalakkersuisut, har netop udvalgt syv olieselskaber til at deltage i jagten efter olie og gas i Baffin Bugten mellem Nordvestgrønland og Canada.

Blandt de heldige vindere af efterforskningskoncessioner er danske Maersk Oil og DONG Energy.

Dermed går A.P. Møller-Mærsk for første gang aktivt ind i Grønland. Maersk Oil har kulbrinteaktiviteter i Danmark, Qatar, Storbritannien, Algeriet, Kazakhstan, Angola, Brasilien, Norge, Oman og den amerikanske del af den Mexicanske Golf. Mærsk Oil er et helejet datterselskab til A.P. Møller Mærsk-gruppen.

De øvrige vindere af koncessioner er amerikanske ConocoPhillips, hollandsk-britiske Shell, norske Statoil, franske GDF SUEZ, britiske Cairn Energy og grønlandske Nuna Oil.

Endnu har ingen af selskaberne meddelt, hvornår de vil udnytte efterforskningstilladelsen.

Der var stor interesse for koncessionerne i Baffin Bugten. Råstofforvaltningen under Grønlands Selvstyre modtog i foråret ansøgninger fra 12 internationale olieselskaber.

”Resultatet af udbudsrunden er et vigtigt skridt på vejen til at opnå en bæredygtig samfundsøkonomi i Grønland. De selskaber, der har fået en tilladelse, er blevet udvalgt efter en nøje evaluering af bl.a. deres finansielle og tekniske styrke og deres erfaring med håndtering af sikkerhed, sundhed og miljø. Jeg har derfor fuldt tiltro til, at rettighedshaverne vil bidrage til at efterforske oliepotentialet i Grønland på en forsvarlig og hensigtsmæssig måde. Sikkerheden skal være i top,” siger Grønlands olieminister Ove Karl Berthelsen.

Selskaberne har fået tilladelse til efterforskning med mulighed for at lave prøveboringer, der tilsammen dækker et areal på 71.000 km2.